| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
holcu
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 324
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 18 Sty 2010 Posty: 532 Skąd: Sarajevo
|
Wysłany: 2010-06-22, 11:21 Lewe powietrze Renault Laguna 1.9 dci 73KW
|
|
|
Ponieważ ostatnio dość dużo pieniążków poświęciłem na wymianę turbosprężarki w swoim samochodzie o czym pisałem w innym poście na forum, sądząc, że pomoże to rozwiązać wszystkie problemy z autem jednakże nie do końca tak jest.
Wymieniłem turbinę - nie bierze ani kropli oleju, tak jak włożyłem do niego 6 kresek oleju tak po przejechaniu 1000 km 6 kresek jest. (przy starej turbosprężarce już by pewnie alarmował o niskim stanie)
Fakt, że dodatkowo wymieniłem uszczelkę miski olejowej, filtr oleju + olej, filtr powietrza aby nowa turbina lepiej się przyjęła do auta.
Niestety w dalszym ciągu czuje i słyszę, że auto podczas trzymania go na ok 2000 obrotów ciągnie lewe powietrze. O ile auto stoi na biegu jałowym i manipuluje wyłącznie pedałem gazu to wyraźnie słychać jak zasysa. O tyle jadąc np. ustaloną prędkością bądź przekraczając ten martwy punkt czuć szarpnięcie lekkie. Coś w stylu żabkowania niedoświadczonego kierowcy, obroty troche schodzą. Nie jest to komfortowe zwłaszcza jak staram się dość dynamicznie przyspieszyć przejście przez tą krytyczną wartość obrotów czuć.
Nie wiem czego to może być wina, mechanicy w moim warsztacie również nie mają powietrza co boli ten silnik. Wysnułem diagnozę, że może turbina zbyt późno się załącza, przez co dawka paliwa nie może zostać spalona, a silnik szuka tego powietrza co winna mu dać turbosprężarka (jest to dziwne, gdyż nie ingerowałem w ustawieniach komputera)
Dzieje się tak wyłącznie na jednej wartości krytycznej obrotów. |
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-06-22, 11:27
|
|
|
| holcu napisał/a: | | Wysnułem diagnozę, że może turbina zbyt późno się załącza, przez co dawka paliwa nie może zostać spalona, a silnik szuka tego powietrza co winna mu dać turbosprężarka (jest to dziwne, gdyż nie ingerowałem w ustawieniach komputera) |
według mnie jest to sprawa czujnika ciśnienia doładowania, a nie komputera
to syczenie które słyszysz - czy to na pewno zasysanie?
powinno to być uciekanie powietrza z dolotu, bo przecież panuje w nim nadciśnienie
próbowałeś zlokalizować okolice, w których słychać ten syk? |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Baranek
Zaawansowany

Marka: BMW
Model: E46
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 134 Skąd: Plewiska
|
Wysłany: 2010-06-22, 11:45
|
|
|
| tak myślę czy jak turbina pluła olejem nie masz zawalonej chłodnicy od intercoolera przy okazji |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|