Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rasoir Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz

Marka: Honda
Model: CR-V
Oznaczenie silnika (symbol): RD1
Paliwo: LPG+PB
Wysłany: 2011-02-20, 16:15   Kupiłem CR-V '97 2.0 128KM + LPG - kilka pytań

Witam, dziś stałem się posiadaczem Hondy CR-V (czy szczęśliwym to się dopiero okaże) z roku '97, silnik 2.0 128KM + LPG, teraz pojawia się kilka pytań.

Samochód ma przejechane 175k kilometrów i wydaje się, ze jest oryginalny (widać to po wnętrzu).

Z góry przepraszam, że wszystko wrzuciłem do jednego kotła, ale myślę że tak będzie lepiej :-)

Pierwsze pytanie, to czy i gdzie mogę dostać wał korbowy? Bo poprzedni właściciel był na tyle inteligentny, że kupił sobie "dżipka" i potem zajarzył, że z napędem na 4 koła to może dużo palić (choć nie wiem czy wymontowanie tego wału coś dało, skoro to nie jest stały napęd?). W chwili obecnej ciągnie tylko na przód i powiem Wam, że trochę kicha, zrobiło zimę, wracam do domu (opony jakieś wielosezonówki) a tutaj zonk, ślizga go jakby po lodzie jechał. Wiem że wszystkie bebechy z tyłu są bo to widziałem, brakuje tylko wału korbowego.

Czy wiecie gdzie można by taki dostać? Szrotów u mnie w okolicy nie ma więc to raczej odpada, na allegro lookałem, ale do mojego rocznika absolutny brak, nie wiem czy wał z CR-V <'02 by pasował? Albo np. gdyby wybebeszyć jakiegoś angola? Podszedłby czy nie? Proszę o jakieś sugestie.

Kolejne pytanie. Czy dostanę gdzieś lampę cofania? Bo u mnie w zderzaku dziura jak w d... za przeproszeniem i ani to ładne ani estetyczne, a przydałaby się lampka do cofania nocą. Jak wyżej: szroty, allegro - niet! Z angola by nie podeszła? Bo widzę, że mają takie, ale są zamienione stronami z oczywistych powodów dlatego pytam czy są symetryczne czy nie?

Next question. Jakie oponki na zimę polecacie? Bo na tych wielosezonówkach, to raczej nie pojeżdżę w zimie, nie wiem jak w lecie (bo nie są aż tak strasznie zużyte), szkoda że Dębica takich nie ma, bo mam 100% zaufanie do tej firmy, ale może znacie coś wartego uwagi, ale nie zbyt drogiego?

Ostatnie pytanie. Co może być powodem, że podczas jazdy na gazie (sekwencja) na rozgrzanym silniku, jedzie ładnie przez 3-5km, a potem zaczyna gwałtownie rwać samochodem i tylko strzał benzyny (przełączenie na sterowniku od gazu) pozwala na natychmiastowy powrót do normy? Możliwe że się rozregulowała instalacja czy to coś poważniejszego? Bo po odwiedzeniu stacji LPG w celu dotankowania, pan powiedział mi żebym odwiedził gazownika bo zawór się zaciął i nie mógł zatankować. (Wg sterownika gazu, w butli była większa połowa gazu - butla w kole). Samochód stał przez jakiś czas, jeżeli to ma coś z tym wspólnego.

Byłbym niesamowicie wdzięczny za jakieś podpowiedzi a najlepiej odpowiedzi na któreś z pytań, a już w niebo-wzięty gdyby ktoś pokusił się o rozwianie wszystkich moich wątpliwości.

Z góry dziękuję i czekam niecierpliwie na odpowiedzi!

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-02-20, 16:26   

Rasoir napisał/a:
Pierwsze pytanie, to czy i gdzie mogę dostać wał korbowy? Bo poprzedni właściciel był na tyle inteligentny, że kupił sobie "dżipka" i potem zajarzył, że z napędem na 4 koła to może dużo palić (choć nie wiem czy wymontowanie tego wału coś dało, skoro to nie jest stały napęd?). W chwili obecnej ciągnie tylko na przód i powiem Wam, że trochę kicha, zrobiło zimę, wracam do domu (opony jakieś wielosezonówki) a tutaj zonk, ślizga go jakby po lodzie jechał. Wiem że wszystkie bebechy z tyłu są bo to widziałem, brakuje tylko wału korbowego.

Hmmmm. Jakby to powiedzieć... Jakim cudem to auto jeździ bez wału korbowego?
Bardzo bym był zainteresowany zobaczyć ;)

Wał korbowy to element silnika, przetwarzający ruch posuwisty tłoków na ruch obrotowy przekazywany dalej do układu napędowego. Silnik bez wału korbowego NIE BĘDZIE PRACOWAŁ.

Co do zakupu: http://allegro.pl/listing...ng=wa%C5%82+crv
Gdzie indziej raczej drożej będzie i mniejszy wybór, trzeba polować i przeglądać - nuz się trafi w dobrej cenie, może z anglika.

Rasoir napisał/a:
Czy dostanę gdzieś lampę cofania?

Jak wyżej lub zaadaptować z innego samochodu

Rasoir napisał/a:
Jakie oponki na zimę polecacie?

Debica. I ma. Navigator jest wielosezonówką przecież.

Rasoir napisał/a:
Możliwe że się rozregulowała instalacja czy to coś poważniejszego?

To powinno być wykonane w tzw pakiecie startowym po zakupie, czyli razem z wymianą filtrów, pasków, olejów, płynów i rozrządu.

Pani Reklama

Opel Corsa
Nowicjusz

Wysłany: 2011-02-20, 17:13   

No już się dowiedziałem że zrobiłem błąd ;) Ale tak mi powiedzieli w komisie więc przepisałem, teraz jak myślę no to rzeczywiście wał korbowy to przecież to na co tłoki moc przekazują :P

Przed chwilką wykonałem trochę telefonów i podobno z anglika pasuje.

Co do lampy to podobno cudem jest ją dostać, takie ma skubana branie ;)

No ale powiedz mi czy wielosezonówki to jest dobry wybór? Jakoś pamiętam te czasy 125p i wielosezonówki które nie były ani na zimę ani na lato ani na nic innego.

EDIT. Jak teraz sprawdziłem, to nie ma mojego rozmiaru :(

Jutro skoczę do mechanika to zobaczymy co mi powie i ile skasuje :)

Pani Reklama

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-20, 17:58   

Rasoir napisał/a:
No ale powiedz mi czy wielosezonówki to jest dobry wybór?

Moje zdanie:
Jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego.
Producent, który produkuje pralki, mikrofalówki, maszynki do golenia, nigdy nie zrobi dobrego sprzętu elektronicznego. Jak robi dobry elektroniczny, to reszta to będą pasci.
Moim zdaniem tak jest z oponami.
Skład gumy jest radykalnie inny - zimowa musi być bardzo miękka, aby nie twardniała na mrozie. W wysokiej temperaturze będzie za miękka i nie nada się na lato. i vice versa.
Najmądrzejsze z punktu widzenia bezpieczeństwa jest komplet na lato i komplet na zimę. Wielosezonowa nie sprawdzi się dobrze ani w lato ani w zimę.
Polecam Dębice - nie znam lepszych zimówek.

Nowicjusz

Wysłany: 2011-02-20, 18:13   

No to mamy podobne zdanie, tylko skąd tutaj wytrzasnąć 205/70 R15 Dębicy?

Ja również mam Dębice i nikt mi nie powie że nie ma jak GoodYeary czy inne wymysły na nasze polskie drogi i warunki...

szymon 1587cm3 Sam Naprawiam Audi
Moderator
Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Wysłany: 2011-02-20, 19:26   

ArKos napisał/a:
Jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego.

Tez byłem podobnego zdania.
Mam u siebie frigo directional czyli te niby najlepsze zimówki debicy, w drugiej zas mam navigatory i uwazam ze navigatory sa lepsze na snieg. Latem jezdze na typowych letnich.

maniek02
Zasłużony
szukajacy wiedzy...

Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2011-02-21, 18:16   

...

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-21, 18:31   

maniek02 napisał/a:
ArKos napisał/a:
Co do zakupu: http://allegro.pl/listing...ng=wa%C5%82+crv Gdzie indziej raczej drożej będzie i mniejszy wybór, trzeba polować i przeglądać - nuz się trafi w dobrej cenie, może z anglika.

Mistrzu musiałem to oznaczyć bo aż kłuje w oczy!!!!

Sorki za off top

Hehehehe

No nie docisnąłem alta i wyszedł "nuz" zamiast "nuż"

P.S.
Zdziwiony, że wiem, co napisałeś? :lol:

maniek02
Zasłużony
szukajacy wiedzy...

Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2011-02-21, 20:23   

Ojtam ojtam... :P już nie musiałes tego pokazywac :P :oops:

hehe najpierw napisałem potem pomyślałem i sprawdziłem... i okazało sie ze MISTRZ ma racje :P ot koniec tego :D

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-21, 20:46   

:lol:

Nowicjusz

Wysłany: 2011-02-22, 19:58   

Koledzy a orientujecie się może, czy wał napędowy z anglika będzie pasował do mojej Hondy? No i czy jest jakaś różnica między skrzynią automatyczną a manualną jeżeli chodzi o wygląd czy kształt tego wału?

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Wysłany: 2011-02-22, 20:21   

Między automatem a manualem może być różnica w długości wału - tak jest np. w Oplu Omedze i kilku innych autach.
Z angola wał będzie taki sam - nie spotkałem przypadku aby nie pasował w jakimkolwiek aucie.

Nowicjusz

Wysłany: 2011-02-22, 20:28   

Dzięki wielkie Kolego, szukam w takim razie wału z anglika manuala :)

arex617 Sam Naprawiam Audi
Początkujący

Marka: nissan
Model: primera
Oznaczenie silnika (symbol): 2.o D
Paliwo: DIESEL
Wysłany: 2011-06-08, 23:35   

http://www.facebook.com/kelban poszukaj opon maja tez fele ,na moim terenie zima czasem ciezka i juz niejednokrotnie sie przekonalem ze na zime konkret zimowka uratowala mi przyslowiowo zycie ,pamietaj zawsze opona to podstawa !!! ! to wazne mi przy 140 strzelila opona na autostradzie ---hmm zyje i jest ok ,kolega mial mniej szczescia tez mu strzelila tez na autostradzie u niego ok ale auto od razu na lawecie do kasacji poszlo .wiec nie kupuj uzywek .jedne nowe na lato i jedne nowe (dobre)na zime ze swojego doswiadzczenia moge ci doradzic a zobaczysz ze bedziesz zadowolony ,pozdr art

[ Dodano: 2011-06-09, 16:14 ]
witaj w sprawie opon zadzwon pod ten numer509-726-222 doradzi ci w sprawie opon badz alusow

[ Dodano: 2011-06-09, 16:17 ]
witaj kolego w sprawie opon zadzwon pod ten numer 509-726-222 doradzi ci co do opon czy felg ma spory wybor

vitara
Średnio Zaawansowany

Marka: SEat
Model: Cordoba
Oznaczenie silnika (symbol): 1.6
Paliwo: PB
Wysłany: 2011-06-10, 16:12   

jeździsz po terenie ? jeśli tak to poczytaj o oponach terenowych bo na letnich czy zimowych to nie pojeździsz nawet w lekkim terenie

Odpowiedz do tematu