|
|
| Autor |
Wiadomość |
mumin
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Astra F
Oznaczenie silnika (symbol): X16SZR
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-11-30, 09:30 JAKI PRZEKAŹNIK? Podgrzewanie lusterek Astra F
|
|
|
Czy któryś z Was wie może jaki przekaźnik powinien być zamontowany do podgrzewania lusterek w Astrze F?
Mam lusterka podgrzewane i oryginalny włącznik. W skrzynce przekaźników brakuje mi tego od podgrzewania lusterek właśnie (dlatego nie działają). Chciałbym kupić takowy ale pojęcia nie mam jak tego szukać i jaki powinien to być.
WG eTech jest to przekaźnik R35 - skrzynka przekaźnikowa z lewej strony kolumny kierownicy. Przekaźnik całkiem z lewej strony, Pierwszy rząd od góry.
Czy muszę znać nr części? Czy ważne są parametry? Jak tego szukać. Wiem tylko, że lusterka biorą ok 10W każe i że po włączeniu przekaźnik powinien się rozłączyć po ok 15 min.
Z tego co zdołałem zobaczyć to styki przekaźnika są rozmieszczone jak to pokazałem poniżej.
|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-11-30, 10:07
|
|
|
| Zwykły przekaźnik zwierny jak w Polonezie, za 4 zł. |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
mumin
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-11-30, 13:41
|
|
|
jestem absolutnie zielony jeśli chodzi o przekaźniki.
Taki przekaźnik zwierny rozłączy się sam po ok 15 min?
starczy że poszukam przekaźnika którego nóżki będą pasowały w gniazdo i już? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-11-30, 15:10
|
|
|
Rozwarcie po czasie następuje albo poprzez zewnętrzny albo zintegrowany w przekaźniku układ elektroniczny.
Nie przeszkadza nic, jeśli przekaźnik będzie zwykły bo można tym sterować manualnie.
Ważna rzecz - w Astrze czy się podoba, czy nie, to sterowanie grzaniem lusterek odbywa się ZAWSZE tylko i wyłącznie razem z ogrzewaniem tylnej szyby, czyli włączenie grzania tylnej szyby powoduje automatyczne grzanie luster i nie da się inaczej.
Tak więc zwykły przekaźnik i sprawa załatwiona, bo tak jest w oryginale - nie rozłącza lusterek po czasie. |
|
 |
mumin
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-11-30, 16:05
|
|
|
Dzięki za dotychczasową pomoc ale nie rozumiem sprawy z tymi przekaźnikami.
W astrze F są osobne przekaźniki do ogrzewania lusterek i do ogrzewania tylnej szyby.
Przekaźniki 5 i 11
http://czarnik.neostrada.pl/astrafbezp.html
Nadal nie ma to zadnego znaczenia? Czy jesli zamontuje tak jak pisałeś zwykły przekaźnik to ogrzewanie samo się wyłączy po jakimś czasie?
Znalazłem dzisiaj taki przekaźnik - rozkład nóżek wygląda jakby to było to ale spzedawca nie wie czy jest to od ogrzewania lusterek czy od sterowania nimi...
http://allegro.pl/przekaz...1929632955.html |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-11-30, 16:10
|
|
|
| mumin napisał/a: | | Czy jesli zamontuje tak jak pisałeś zwykły przekaźnik to ogrzewanie samo się wyłączy po jakimś czasie? |
| ArKos napisał/a: | | w Astrze czy się podoba, czy nie, to sterowanie grzaniem lusterek odbywa się ZAWSZE tylko i wyłącznie razem z ogrzewaniem tylnej szyby, czyli włączenie grzania tylnej szyby powoduje automatyczne grzanie luster i nie da się inaczej. |
Moja F-ka z 1993 roku nie odłączała po czasie lusterek. Omega 1994 też nie. Vectra 1999 też nie odłącza - po 30 minutach wylącza się grzanie szyby i razem z nim lustra. W Calibrze 1991 też nie wyłącza.
Mam w pełni uzasadnione podstawy twierdzić, że u Ciebie też nie wyłączy po czasie.
Patrząc na ten przekaźnik wygląda mi na to, że może on pochodzić z Corsy C lub Astry G a one mają podobnie jak Vectra B - po czasie wyłącza się szyba i z nią lustra. |
|
 |
mumin
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-12-02, 08:52
|
|
|
No i sprawa rozwiązana: INFORMACJE DLA POTOMNYCH:
Udało mi się znaleźć nr przekaźnika: nr części to 90 185 120 (12V / 5A)
Udało mi się kupić go nawet (65zł - Poznań, Smoluchowskiego 7).
Obwód podgrzewanej szyby nie ma żadnego powiązania z podgrzewaniem lusterek. Oba obwody mają inne przekaźniki. Po podłączeniu w/w przekaźnika, lusterka ożyły
Same wyłączają się też po ok 15min a o ich grzaniu informuje pomarańczowa dioda przy panelu sterowania lusterkami na drzwiach kierowcy.
Podane rozwiązanie jest rozwiązaniem oryginalnym Opla co poprę kilkoma grafikami
Opel Astra F - instrukcja obsługi, fragment ze strony 80
Program serwisowy eTech, przekaźniki i bezpieczniki Astra F
Opisy poszczególnych przekaźników i bezpieczników (cytuję tylko te które dotyczą tego wątku)
Przekaźnik R35
Podgrzewane lusterko(a)
Przekaźnik R1
Podgrzewana tylna szyba
Bezpiecznik 7 - 10.0 A
Lampki kontrolne, Dźwięcznik ostrzegawczy 'Włączone światła' (układ lewostronny), Lusterko(a), Przekaźnik zegarowy, Przekaźnik podgrzewanej tylnej szyby, Światło(a) wewnętrzne
Bezpiecznik 30 - 20.0 A
Podgrzewana tylna szyba, układ alarmowy
No i tak to dokładnie wygląda
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-12-02, 11:07
|
|
|
| mumin napisał/a: | | Obwód podgrzewanej szyby nie ma żadnego powiązania z podgrzewaniem lusterek |
W mojej Omedze był jeden przycisk grzania który włączał jednocześnie szybę i lusterka, wiec były różne wersje i widocznie Arek się tym sugerował. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
mumin
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-12-02, 12:02
|
|
|
Pewnie tak, ale szczerze mówiąc to nigdzie nie spotkałem się z opisem takiego rozwiązania jako oryginalnego (4 źródła). Możliwe, że było to podgrzewanie "dorabiane". Wtedy z tego co widzę zawsze podłącza się lusterka pod przekaźnik ogrzewania tylnej szyby (40A, a lusterka potrzebują tylko ok 2A więc obciążenie dodatkowe prawie żadne...)
Niemniej, dzięki Arkowi miałem okazję zwiększyć troszkę swoją wiedzę o przekaźnikach |
|
|
|
 |
Wasyl
Zasłużony

Model: Kadett, Senator
Oznaczenie silnika (symbol): c20xe, c30se
Paliwo: PB
Pomógł: 12 razy Wiek: 21 Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 360 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2011-12-02, 13:29
|
|
|
| mumin napisał/a: | | Możliwe, że było to podgrzewanie "dorabiane". Wtedy z tego co widzę zawsze podłącza się lusterka pod przekaźnik ogrzewania tylnej szyby |
Niet, oryginał, w Senatorze też miałem podgrzewanie luster razem z tylną szybą |
|
|
|
 |
|
|