|
|
| Autor |
Wiadomość |
abzuj
Nowicjusz

Marka: opel
Model: corsa b
Oznaczenie silnika (symbol): x12sz
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-01-06, 20:01 jak zmniejszyć szczeliny w karoserii po kolizji
|
|
|
Witam mam takie pytanko jakiś czas temu miałem kolizje, uderzenie było w strone kierowcy w miejsce miedzy przednim błotnikiem a drzwiami. W efekcie drzwi i błotnik do wymiany. Części nowe założone ale zmieniła się szczelina między maska a błotnikiem i słupkiem przedniej szyby a błotnikiem. Drzwi w prawym dolnym rogu też delikatnie odstają ( postaram się dodać zdjęcia tych elementów). Moje pytanie brzmi: jak mogę te szczeliny zniwelować żeby nie bylo tego tak widać?
Myślałem żeby przepiłować trochę otwory mocowania błotnika w komorze silnika i w ten sposób zmniejszyć trochę szczelinę. Myślicie że to dobry pomysł? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
rafaln1
Specjalista z Opel24 ;)

Marka: Opel
Model: Vectra B Caravan
Oznaczenie silnika (symbol): Z18XE
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 256 Skąd: Szlak Piastowski...
|
Wysłany: 2011-01-06, 20:43
|
|
|
Jakie elementy montowałeś?
Używki z innej Corsy czy nowe made in China czy coś podobnego?
Tanie blachy często mają troszke inne wymiary i nie pasują-widziałem już takie w omedze, nie pasowały za cholerę. |
_________________ www.forum.opel24.com |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-01-06, 21:32
|
|
|
| abzuj napisał/a: | | zmieniła się szczelina między maska a błotnikiem i słupkiem przedniej szyby a błotnikiem. Drzwi w prawym dolnym rogu też delikatnie odstają |
przedni słupek jest lekko przesunięty i dopóki nie wróci na swoje miejsce to bedzie wyć
| abzuj napisał/a: | | jak mogę te szczeliny zniwelować żeby nie bylo tego tak widać? |
wyciągnąć słupek na zewnątrz aby był na swoim miejscu
| abzuj napisał/a: | | Myślałem żeby przepiłować trochę otwory mocowania błotnika w komorze silnika i w ten sposób zmniejszyć trochę szczelinę. Myślicie że to dobry pomysł? |
do bani
lepiej już po zdjęciu błotnika lekko podoginać fartuch nadkola od strony komory silnika - szpara błotnik-maska się powinna pojawić tak jak należy
przy przednim słupku w okolicy szyby można lekko podgiąć błotnik aby szpara pasowała z druga stroną
znam też magika, który drzwi wygina, żeby pasowały do krzywych słupków i nie podpadały, tylko najlepiej robić to z wyjętą szybą, żeby się jej nie pozbyć |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
abzuj
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-01-07, 11:00
|
|
|
rafaln1,
części są oryginalne z innej corsy
ArKos,
jak mogę przesunąć ten słupek żeby wrócił na swoje miejsce? nie rozumiem za bardzo co to jest fartuch nadkola;/ szczelina miedzy maska a błotnikiem wygląda tak że im bliżej przedniego słupka tym ciaśniej a w kierunku lampy się rozszerza. co do drzwi to nawet ładnie siedzą tylko w tym prawym dolnym rogu trochę odstają
Panowie dzięki za odpowiedzi
PS: dzisiaj postaram się zrobić fotki tych elementów |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-01-07, 16:34
|
|
|
| abzuj napisał/a: | | jak mogę przesunąć ten słupek żeby wrócił na swoje miejsce? |
pościągać plastiki od wewnątrz, wziąć jakiś hydrauliczny rozpierak i zapierając o tunel środkowy lekko go od wewnątrz na zewnątrz wypchać
| abzuj napisał/a: | | nie rozumiem za bardzo co to jest fartuch nadkola |
to jest to, do czego przykręcony jest od góry błotnik w komorze silnika
| abzuj napisał/a: | | drzwi to nawet ładnie siedzą tylko w tym prawym dolnym rogu trochę odstają |
na razie olej słupek i weź klocek drewniany 10cmx5cmx5cm
owiń go jakąś szmatą i włóż pomiędzy drzwi a karoserię - na wysokości dolnej krawędzi szyby w drzwiach
potem po dociśnięciu drzwiami naciskaj bokiem łydki i zobaczysz że się lekko gną
kilka lekkich sprężystych ruchów doginających, wyjmij klocek i zamknij drzwi
jeśli będzie minimalnie lepiej to popraw i powtorz czynnośc na bieżąco kontrolując położenie ramki drzwi względem słupka i gdyby trzeba to potem leciutko też dognij ramkę drzwi
robiłem tak drzwi po klepaniu i pomimo że dość pokrzywione, to w efekcie końcowym nic nie podpadało że było robione |
|
 |
abzuj
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-01-08, 13:04
|
|
|
Dzieki za odpowiedź i wyjąśnienie. dodaj zdjęća tych szczelin:
myślicie że da się z tym coś zrobić? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-01-08, 13:12
|
|
|
upewniłem się że słupek się cofnął
spróbuj zrobić jak napisałem - zdjąć błotnik i dogiąć lekko fartuch: przy lampie do wewnątrz a przy zawiasie maski na zewnątrz
potem lekko w rękach luźny błotnik delikatnie i lekko dopchnij w kierunku szyby - chodzi mi o ten element przyległy do słupka szyby
drzwi -- spróbuj na górnym zawiasie lekko je odsunąć na zewnątrz jeśli się da, jesli nie to klocek i jazda
wyciąganie słupka wymaga sporo wprawy i łatwo można pogorszyć zamiast polepszyć |
|
 |
abzuj
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-01-10, 20:42
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Jak tylko zrobi się cieplej zrobię tak jak napisałeś i zobaczymy efekty dzięki za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|