|
|
| Autor |
Wiadomość |
tomek1971
Nowicjusz

Marka: opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): zt
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2010-11-21, 14:54 jak włączyć sygnał dzwiękowy podczas włączania alarmu
|
|
|
jak włączyć sygnał dzwiękowy podczas włączania alarmu
mam astrę z 2006r z fabrycznym alarmem i centralnym zamkiem podczas zamykania centralnego jest tylko mrugnięcie kierunkowskazami a jak włączyć do tego żeby pikała syrena?
znalazłem na podszybiu przy mechanizmie od wycieraczek sygnał dzwiękowy ale jest to sygnał nie syrena i nie ma tam wejścia na taki mały kluczyk( więc do czego on jest??? mam go w komplecie),może ktoś podpowie gdzie szukać centralki od alarmu ewentualnie z kąd wziąć jakąś instrukcje obsługi do tego alarmu dodam że jast fabryczny ale jaki typ to nie mam pojęcia jak to sprawdzić |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4713 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-21, 15:08
|
|
|
w starszych oplach (vectra a, calibra, omega a, omega b) alarm był za schowkiem
szerokie złącze widoczne na fotkach
http://forum.samnaprawiam...terow-vt788.htm
któryś pin podaje napięcie na klakson po zadziałaniu alarmu więc można pokombinować z impulsem z kierunkowskazów - dać diode i podać napięcie na klakson w momencie mrugnięcia kierunków |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
tomek1971
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-11-21, 16:31
|
|
|
| a jak sprawdzić jaki model autoalarmu mam zamontowany i gdzie ewentualnie szukać instrukcji obsługi |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-21, 17:31
|
|
|
| tomek1971 napisał/a: | | jak sprawdzić jaki model autoalarmu mam zamontowany |
| ArKos napisał/a: | | alarm był za schowkiem |
| tomek1971 napisał/a: | | gdzie ewentualnie szukać instrukcji obsługi |
google.pl? |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-21, 18:53
|
|
|
| Fabrycznie w Astrach nie ma alarmu to co Ty włączasz to jest tylko centralny zamek nic więcej nawet blokada zapłonu nie jest aktywna, ostatnio przerabiałem taki problem w Astrze z 2010 roku a żeby nie stracić gwarancji kolega pojechał do ASO i tam mu za około 1000 zł zainstalowali autoalarm z prawdziwego zdarzenia no choć i tak nie spełnia podstawowych funkcji jedynie ma czujki ruchu oraz czujki otwarcia drzwi zero blokady zapłonu ja nie wiem za co on tyle kasy zapłacił. Arek w Omedze taż niby jest alarm ale to tylko jest centralny i blokada rozrusznika więc Tomku proponuję zakup prostego autoalarmu i będziesz się cieszył że masz Astre zabezpieczoną a teraz prosty alarm ma w sobie chociażby blokadę zapłony czy też w inny sposób można wykorzystać układ blokowania. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-21, 19:08
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | w Omedze taż niby jest alarm ale to tylko jest centralny i blokada rozrusznika |
w mojej było coś takiego
i oprócz tego ryczał klakson
pamiętasz jak mówiłem, że mam tam taśmą poowijane?
to były pociachane kabelki do klaksonu, żeby sie nie wydzierał
fabryczne czujki w omie, VA, VB i cali były montowane w środkowych słupkach u góry
tak wyglądają
z tego co wiem to nowsze modele miały je przy lampce podsufitki czyli nad lusterkiem wstecznym |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-11-22, 06:38
|
|
|
| Tak masz rację Arku w starszych modelach dosyć często dawali fabryczny alarm ale w nowych zapomni, jak pisałem wcześniej bawiłem się nową Astrą wszystko wyglądało jak by alarm był centralny się zamykał kierunki migały podczas zamykani i otwierania ale nic po za tym, więc proponuje zakup autoalarmu i jego instalacja. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
tomek1971
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-11-23, 15:36
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | Fabrycznie w Astrach nie ma alarmu to co Ty włączasz to jest tylko centralny zamek nic więcej nawet blokada zapłonu nie jest aktywna, ostatnio przerabiałem taki problem w Astrze z 2010 roku a żeby nie stracić gwarancji kolega pojechał do ASO i tam mu za około 1000 zł zainstalowali autoalarm z prawdziwego zdarzenia no choć i tak nie spełnia podstawowych funkcji jedynie ma czujki ruchu oraz czujki otwarcia drzwi zero blokady zapłonu ja nie wiem za co on tyle kasy zapłacił. Arek w Omedze taż niby jest alarm ale to tylko jest centralny i blokada rozrusznika więc Tomku proponuję zakup prostego autoalarmu i będziesz się cieszył że masz Astre zabezpieczoną a teraz prosty alarm ma w sobie chociażby blokadę zapłony czy też w inny sposób można wykorzystać układ blokowania. |
i tu jesteś drogi kolego w błędzie właśnie dziś odkryłem kilka rzeczy ale po kolei;
-po pierwsze znalazłem wpis w książce serwisowej tego typu "w samochodzie i tu nr win zamontowano autoalarm fabryczny"i tu podpis i pieczątka
-po drugie dwukrotne naciśnięcie przycisku zamykania na pilocie powoduje zaryglowanie drzwi i włączenie autoalarmu sprawdzałem na otwartej szybie po aktywacji alarmu włożyłem rękę do środka i zaczął wyć tak że alarm jest na pewno
tylko teraz do czego służy mały kluczyk który mam w komplecie do wycia alarmu służy dodatkowy klakson zamontowany na podszybiu przy mechanizmie od wycieraczek a nie tuba i w jaki sposób włączyć to pikanie przy zamykaniu drzwi tu jest problem jak to zrobić |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-11-23, 16:58
|
|
|
| tomek1971 napisał/a: | | do czego służy mały kluczyk który mam w komplecie |
widzę tylko dwie opcje
1. do deaktywacjji alarmu (gdzieś schowany wyłącznik serwisowy)
2. do wyłączenia syrenki alarmu działającej w zamian za klakson (być może jest opcja rekonfiguracji wyjścia alarmu)
w normalnych alarmach najczęściej ileś tam razy włącza się i wyłącza zapłon, po czym naciskając pilota aktywuje się lub dezaktywuje jakąś funkcję
instrukcja obsługi - można spytać w aso, może bedą mieli |
|
 |
|
|