Przesunięty przez: Grzes997 2011-11-04, 09:45 |
|
| Autor |
Wiadomość |
rysbak
Nowicjusz

Marka: honda
Model: civic
Oznaczenie silnika (symbol): d14a8
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-11-04, 09:17 honda civic,zacisk hamulcowy przedni
|
|
|
witam
jestem pierwszy raz na forach i może nie wszystko mi wyjdzie dobrze
a zwracam się z problemem osłonki tłoczyska mojej hondy
wiem ,że jej uszkodzenie może doprowadzić do awarii całego zacisku.
pytanie?
w jaki sposób mogę wymienić tą osłonkę samodzielnie. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
rysbak
Nowicjusz

Marka: honda
Model: civic
Oznaczenie silnika (symbol): d14a8
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-11-04, 11:02
|
|
|
Witam Grzesiu.
Dziękuję za szybką odpowiedź.Będę tu częściej,to nabędę wprawy.Ale mimo moich poszukiwań,nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.Nie znalazłem nic na temat wymiany osłonki przeciwpyłowej.Podobno do tej prostej czynności należy wysunąć tłoczysko, a to już poważniejsza sprawa.
Jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-11-04, 15:15
|
|
|
Nie musisz tłoka wyjmować w całości starczy jak go wysuniesz na tyle by można było osłonę spokojnie zdjąć tak jest w większości samochodów i u Ciebie będzie tak samo, a żeby wyjąć tłok tak do połowy to będziesz potrzebował kogoś do pomocy co będzie Ci delikatnie naciskał na pedał hamulca w ten sposób tłok wysuwa się potem już dasz sobie redą, jeśli by nie dało rady w Twoim samochodzie tak zrobić to dalej korzystasz z pomocy kolegi który naciska na pedał hamulca aż tłok wyskoczy, po tej operacji musisz zacisnąć jakimiś kleszczami lub ściskiem stolarskim gumowy przewód hamulcowy by cały płyn nie wyciekł, wymianę osłony robisz przy zamontowanym zacisku a możesz go sobie wykręcić na stole się bawić, pamiętaj by wszystko było czyste bez piasku i innych paprochów, tłok na osłonę gumową najlepiej nakładać na specjalnym smarze ale dobrze działa krem Nivea jak już będziesz miał wszystko poskładane dolewasz płynu hamulcowego i odpowietrzasz, w dziale poradników jest to ładnie opisane i nie musisz odpowietrzać całego układu starczy to naprawiane koło a najlepiej cały przód. No to do zabawy |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
maliniak123
Średnio Zaawansowany

Model: Kadett Gsi
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Pomógł: 4 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Radom/Zwoleń/Okolice
|
Wysłany: 2011-11-04, 20:08
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | po tej operacji musisz zacisnąć jakimiś kleszczami lub ściskiem stolarskim gumowy przewód hamulcowy by cały płyn nie wyciekł |
"Oj nie tak panowie nie tak" to robi się inaczej wystarczy dobrać odpowiedniej długości podpórkę pod pedał hamulca, wcisnąć go i podeprzeć aby był wciśnięty i nic nie będzie ciekło. Zaciskanie szczypiec lub kleszczy nie jest zdrowe dla przewodu... |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-11-04, 22:14
|
|
|
| maliniak123 napisał/a: | "Oj nie tak panowie nie tak" to robi się inaczej wystarczy dobrać odpowiedniej długości podpórkę pod pedał hamulca, wcisnąć go i podeprzeć aby był wciśnięty i nic nie będzie ciekło. Zaciskanie szczypiec lub kleszczy nie jest zdrowe dla przewodu... |
Tak też można |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
|