|
|
| Autor |
Wiadomość |
d4nny
Nowicjusz

Marka: Honda
Model: Civic
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4i 75KM
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2010-08-18, 17:00 Honda Civic VI - zamek centralny nie daje znaku życia
|
|
|
Witam,
od nie dawna mam Hondę (wersja 3d), zauważyłem, że zamek centralny nie działa, dziś dokładnie się przyjrzalem sytuacji - zdjelem poszycia drzwi kierowcy i pasazera...
podsumowanie:
- strona lewa (kierowcy): siłowniczek zamka prawdopodobnie wymieniany ma biały kolor, ida do niego kabelki z czego: bialy (napiecie 3,03V), pomaranczowy (napiecie 1,33V), zolty i zielony (tu nie ma napiecia, takie same kable ida do silowniczka w drzwiach pasazera, wiec te kable sa do sterowania zamkiem w drzwiach pasazera poprzez zamek w drzwiach kierowcy)
- strona prawa (pasazera): silowniczek zamka jest czarny, nosi symbol A355521, id do niego 2 kabelki (zielony i zolty, bez napiecia)
w czym lezy problem? w wiazce kabli po stronie kierowcy ? czy jednak winny jest silowniczek w drzwiach kierowcy ?
jakie powinny byc napiecia w kabelkach pomaranczowym i bialym ? czy nie aby ok. 12V ? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2799 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-08-18, 22:01
|
|
|
Kolejny mało opisany problem jaka Honda ?? jakie tam są siłowniki oryginalne czy już dokładane ??
W większości japońskich aut w drzwiach kierowcy jest mikro przełącznik który zamyka lub otwiera centralny możesz go mieć uszkodzony o ile tam jest, często też przerywają się kable na przejściu z drzwi do belki czyli w okolicach zawiasów warto sprawdzić. Więcej na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie Ci napisać. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
d4nny
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-18, 23:37
|
|
|
szczegoly dotyczace silnika i roku produkcji podalem w opisie tematu ale moge podac raz jeszcze tutaj Honda Civic 1.4i 90KM, D14A3, EJ9, 1996r.
dzis nie mialem mozliwosci dokladnego sprawdzenia takich rzeczy jak wlasnie ta wiazka kabli miedzy slupkiem a drzwiami, sterownik itd. caly dzien padal pzrelotny deszcz a ze auto stoi pod chmurka to nie chcialem rozbabrywac za mocno... mam nadzieje ze jutro dopisze pogoda, posprawdzam wszystko dokladnie i napisze jak sprawa wyglada
silownik w dzrwiach kierowcy wyglada na dokladany - jakis zamiennik, silownik w drzwiach pasazera wyglada na fabryczny oryginalny Hondy |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-19, 06:45
|
|
|
| ok to czekam na wiadomość najlepiej jak byś zrobił zdjęcie tego siłownika dokładanego |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
Dlugi
Zaawansowany VAG Grupa

Model: Opel Tigra
Wiek: 24 Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 129 Skąd: Liverpool
|
Wysłany: 2010-08-19, 16:53
|
|
|
| ja bym próbował namierzyć który z tych dwóch (żółty i zielony) jest masowy i wtedy na przeciwny podać +12V |
|
|
|
 |
d4nny
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-19, 20:56
|
|
|
dobra już wszystko wyjaśnione, jakiś idiota - poprzedni właściciel "naprawił" bezpiecznik szklany drutem... nawet lutownicy użył, niestety nie pzrechodziło przez ten bezpiecznik dostateczne napięcie no i zamek był martwy...
mam takie pytanie: czy mogę użyć zamiast tego bepiecznika szklanego bezpiecznik samochodowy taki jak siedzi w skrzynce bezpieczników? powód jest taki ze ten szklany bezpiecznik bedzie raczej ciezko dostepny (jest dosyć spory) i drogi
jest to bezpiecznik 15A, 250V - tak 250, nie wiem co za idiota używa takich bezpieczników w aucie, ja chcę przerobić nieco końcówki kabelków i dać zwykły samochodowy bezpiecznik 15A, 12V |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2010-08-19, 21:41
|
|
|
| Możesz zastosować bezpiecznik dowolny ale z odpowiednimi parametrami czyli musi mieć te 15A |
 |
|
|
|
 |
Dlugi
Zaawansowany VAG Grupa

Model: Opel Tigra
Wiek: 24 Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 129 Skąd: Liverpool
|
Wysłany: 2010-08-20, 21:58
|
|
|
| możesz wyciąć ten bezpiecznik, dokupić gotowe gniazdo bezpiecznikowe w przewodzie i analogicznie wlutować je w to samo miejsce |
|
|
|
 |
|
|