Marka: Opel
Model: Kadett Sunshine Club
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Paliwo: PB Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 352 Skąd: Wągrowiec
Wysłany: 2010-03-22, 20:26 [elektryka] Reflektory przeciwmgielne Opel Kadett
Więc tak, potrzebne nam będzie do pracy:
* halogeny
* kombinerki
* lutownica
* konektory
* przewody jedno i dwużyłowe
* przekaźnik od poloneza do świateł
* włącznik
* oprawka bezpiecznika z bezpiecznikiem 20A
* czas pracy – około 4 godzin
Bierzemy się do roboty. Wszystko podczepiamy wg. schematu:
Lutujemy ze sobą + z lewego i + z prawego halogenu. Masy też możemy polutować. Potem + z halogenów przyczepiamy konektor i wtykamy w przekaźnik w pin nr 87. Ja wolałem podczepić pod jeden pin 87(na przekaźniku są 2. Ciągniemy + z akumulatora (obowiązkowo musi być bezpiecznik) i podczepiamy do pinu 30. Potem idziemy do pojazdu i montujemy nasz włącznik halogenów. Włącznik podczepiamy do oddzielnego + np. ze skrzynki bezpieczników (można też sie podpiąć do świateł w skrzynce lub też w przełączniku}. Gdy w aucie jest już włącznik lecimy do naszego przekaźnika i wpinamy to w pin 86. Łapiemy dodatkową masę do przekaźnika (pin 85). Na końcu podczepiamy pod akumulator + i łapiemy masę np. z aku lub nadwozia jak u mnie po połączeniu z przekaźnikiem tak to wyglądało:
Kiedy już wszystko podczepimy powinno zacząć świecić. A na aucie tak to wygląda – jak mała rajdówka: