Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:33
Autor Wiadomość
Bartas Sam Naprawiam Audi
Junior Admin
Junior Admin

Marka: Opel
Model: Kadett Sunshine Club
Oznaczenie silnika (symbol): c20ne
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-05-06, 18:20   [elektryka] Modyfikacja LEDów W5W Seat Toledo II

Opisze krok po kroku jak zrobić aby LEDY nie straciły na jakości świecenia i nie paliły się często. W poprzednim autku instalacja była wyposażona w grube kabelki przez co te małe LEDziki szybko się hajcowały (u mnie ok. 3miechy), po czym postanowiłem coś z tym zrobić. Rozebrałem LEDA poprzez żyletką przejechałem przez całą obwódkę LEDa:

Następnie odlutowujemy w moim przypadku dwa rezystory po 265ohm po czym pozostanie mam takie coś:

Następnie dolutowujemy na + (węższa nóżka w LEDzie) rezystor wcześniej dobrany czyli minimalnie 800ohm a najlepiej jak będzie 1kohm a na - (szersza nóżka w LEDzie) zwykły drucik po czym wygląda to tak:

Wkładamy to wszystko do środka i na te obwódki co na początku rozklejaliśmy żyletką lekko smarujemy klejem. Wystające nóżki zaginamy i odcinamy i mamy gotowego LEDa do auta który u mnie był prawie rok może świeci dalej ale to już musi powiedzieć nowy właściciel. Wygląda to tak:

Wyjaśnienie dlaczego taki rezystor.

Wylicza się to ze wzoru:

R= U/I

R - rezystancja

U - napięcie zasilania

I - natężenie czyli prąd diody który ma 0,015

R= 12V / 0,015= 800ohm

W przypadku seryjnego rezystora 530ohm wychodzi napięcie 7,95V czyli jednak trochę mało. W obu przypadka trzeba dodać jeszcze 3V diody czyli po modyfikacji LEDa przystosowaliśmy do 15V czyli z lekkim zapasem bo na zapalonym silniku 14,4V

Myślę że to w czymś komuś kiedyś pomoże.

Autor: kornat

Źródło: http://www.toledoclubpolska.pl

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi