| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
slawekf74
Nowicjusz slawekf74

Marka: Opel
Model: Astra G 1.4 16V
Oznaczenie silnika (symbol): Z14XE
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-05-31, 23:59 Dziwne popiskiwanie podczas hamowania astra II G
|
|
|
Witam - jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem opla astry II G 1,4 16 V 90 KM z silnikiem Z14XE. Oprócz problemów silnikowych, które są również tematem innego mojego postu, od pewnego czasu obserwuję dziwne dźwięki dobiegające prawdopodobnie z okolic przednich kół podczas hamowania i po jego zakończeniu - jest to taki dziwny dźwięk, który mam nawet problem opisać; jakby popiskiwanie, coś jakby dźwięk podobny do ocierającej się gumy. Odgłosy te pojawiają się po kliku minutach jazdy, prawdopodobnie w momencie gdy hamulce bądź inne podzespoły już są nieco nagrzane - od razu dodam, że na 100 % nie jest to piszczenie spowodowane zeszkliwieniem klocków hamulcowych. Jest to słyszalne podczas hamowania (niezależnie czy delikatnie czy mocniej) oraz przez jakieś kilkanaście sekund po zakończeniu hamowania - gdy zahamuje, puszczę hamulec i samochód dalej się toczy, cały czas towarzyszy mi ten dźwięk słyszalny przez okno. Z początku myślałem, że to może wina opon - kiedyś spryskałem boki opon specjalnym preparatem do pielęgnacji gumy i sądziłem, że to może od przedostania się tego środka na czoło bieżnika. Ale niestety nie, moja teza piszczenia opon o asfalt legła w gruzach gdy wjechałem na drogę nieutwardzoną a te dziwne dźwięki nadal były obecne.
Proszę o podpowiedź, czy może ktoś ma pomysł czym może być spowodowany taki dziwny odgłos dobiegający z okolic przednich kół???
|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-06-01, 06:49
|
|
|
| Nic nie napisałeś w jakim stanie są klocki, w tych modelach samochodów są zastosowane akustyczne sygnalizatory zużycia klocków, czyli na klockach są zamontowane blaszki które stykają się z tarczą i dają nie źle popalić po uszach, warto by sprawdzić w jakim stanie klocki są, czy sygnalizatory są poprawnie zamontowane etc, można się pokusić o zdjęcia zacisków i wyczyszczeniu wszystkiego co ma wspólnego z hamulcami i sprawdzeniu czy blacha osłaniająca tarczę od zewnątrz nie dolega do tarczy. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
slawekf74
Nowicjusz slawekf74

|
Wysłany: 2011-06-02, 21:19
|
|
|
Klocki raczej są ok, na podstawie wizualnego sprawdzenia klocki mają jeszcze ok. 7-8 mm grubości, przynajmniej te zewnętrzne widoczne gołym okiem poprzez felgę. Niepokojące jest, iż pojawia się to zawsze po pokonaniu pewnego dystansu (już po ok. 2 km), czyli tak jakby coś się nagrzało i zaczyna o siebie ocierać. Na starcie po dłuższym postoju wszystko jest ok, nie ma żadnego niepokojącego skrzypienia. Czy możliwym jest, aby to było spowodowane zacierającymi się łożyskami, które się nagrzewają i powodują takie skrzypienie??? Dźwięk jest naprawdę bardzo specyficzny, jakby piszczenie, skrzypienie czy coś podobnego. Nie wiem czy będzie to pomocne, ale intensywność tego skrzypienia maleje razem z prędkością - im wolniej się przemieszczam, tym dźwięki są powolniejsze ale wciąż z tą samą intensywnością głosową.
P.S. Do Grzes997 - zajrzyj na mój drugi wątek w temacie egr, mapsensor, itp. Dodałem tam ostatnio kolejny post i proszę Cię o ustosunkowanie się do niego (zamienniki WRC). Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-06-03, 07:06
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | można się pokusić o zdjęcia zacisków i wyczyszczeniu wszystkiego co ma wspólnego z hamulcami i sprawdzeniu czy blacha osłaniająca tarczę od zewnątrz nie dolega do tarczy |
jak tego nie zrobisz nie dowiesz się czy to wina hamulców czy łożyska choć zacierające łożyska dawały by inne efekty akustyczne w postaci ciągłego huczenia. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
szneru
Średnio Zaawansowany

Model: Astra II
Oznaczenie silnika (symbol): X20DTL
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2011-06-03, 08:57
|
|
|
Ostatnio miałem podobnie ze trochę pojeździłem i zaczęło piszczeć... klocki z tyłu te wewnętrzne się kończyły i piszczały... do tego rant tarczy ocierał o kończący się klocek i także powodował hałas...
Po wymianie tarcz i klocków cisza jak makiem zasiał |
|
|
|
 |
slawekf74
Nowicjusz slawekf74

|
Wysłany: 2011-06-03, 20:40
|
|
|
A jakiego rodzaju miałeś te hałasy, bo u mnie to jest to tak dziwny dźwięk jakby piszczenie, skrzypienie czy coś podobnego. Prawdopodobnie (mam taka nadzieję) może to być wina klocków - obyście mieli rację Bo jak sobie pomyślę o ewentualnej również awarii łożysk, które trzeba wymienić razem z całą piastą za kilkaset złotych, to robi mi się słabo... |
|
|
|
 |
szneru
Średnio Zaawansowany

Model: Astra II
Oznaczenie silnika (symbol): X20DTL
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2011-06-06, 09:43
|
|
|
U mnie to piszczało jak jechałem...czym szybciej tym słabiej było słychać, jak zwolniłem to siara było przejechać przez miasto skrzypieć mi nie skrzypiało tylko piski. Po wymianie cisza |
|
|
|
 |
nairam1x
Nowicjusz

Model: Corsa B
Oznaczenie silnika (symbol): X12SZ
|
Wysłany: 2011-06-07, 15:13 Re: Dziwne popiskiwanie podczas hamowania astra II G
|
|
|
| slawekf74 napisał/a: | Witam - jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem opla astry II G 1,4 16 V 90 KM z silnikiem Z14XE. Oprócz problemów silnikowych, które są również tematem innego mojego postu, od pewnego czasu obserwuję dziwne dźwięki dobiegające prawdopodobnie z okolic przednich kół podczas hamowania i po jego zakończeniu - jest to taki dziwny dźwięk, który mam nawet problem opisać; jakby popiskiwanie, coś jakby dźwięk podobny do ocierającej się gumy. Odgłosy te pojawiają się po kliku minutach jazdy, prawdopodobnie w momencie gdy hamulce bądź inne podzespoły już są nieco nagrzane - od razu dodam, że na 100 % nie jest to piszczenie spowodowane zeszkliwieniem klocków hamulcowych. Jest to słyszalne podczas hamowania (niezależnie czy delikatnie czy mocniej) oraz przez jakieś kilkanaście sekund po zakończeniu hamowania - gdy zahamuje, puszczę hamulec i samochód dalej się toczy, cały czas towarzyszy mi ten dźwięk słyszalny przez okno. Z początku myślałem, że to może wina opon - kiedyś spryskałem boki opon specjalnym preparatem do pielęgnacji gumy i sądziłem, że to może od przedostania się tego środka na czoło bieżnika. Ale niestety nie, moja teza piszczenia opon o asfalt legła w gruzach gdy wjechałem na drogę nieutwardzoną a te dziwne dźwięki nadal były obecne.
Proszę o podpowiedź, czy może ktoś ma pomysł czym może być spowodowany taki dziwny odgłos dobiegający z okolic przednich kół???
|
Prosze sprawdzic stan klockow grubosc samego klocka nie liczac blachy do ktorej jest przyklejony wynosi 10 mm oraz powierzchnie klocka czy jest gladka jesli to by bylo w porzadku to sprobuj przetrzec je papierem sciernym najlepiej 80 bo jak klocek jest zrobiony z nie wlasciwego materialu to powierzchnia sie spieka i bedzie piszczec a sam napewno nie wiesz jakiego pochodzenia one sa !! Moze kupione za pare zlotych !!
Pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 26 |
|
|