|
|
| Autor |
Wiadomość |
stawpol2
Początkujący

Marka: opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): c 14nz
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-03-15, 17:28 dziwne objawy pracy na gazie astra f
|
|
|
jak w temacie.regenerowałem parownik jakieś 2000 km temu (parownik asterik) po tej regeneracji byłem na regulacji i jak się rozgrzeje to auto zaczyna jakby gasnąć obroty około 500-600 jak dodam gazu to jest wmiarę ok,nastepnie znowu jak jade i wyrzucę na luz to znowu to samo czyli ma cheć zgasnąć.
p.s. czy to może być wina krokowego? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-03-15, 22:12
|
|
|
| Może być wina samej regulacji |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
stawpol2
Początkujący

|
Wysłany: 2011-03-16, 07:21
|
|
|
a jakie są objawy niewłaściwej pracy silniczka krokowego?
regulacje przeprowadzał mi gazownik zaraz po regeneracji ,podpinał do laptopa i stwierdził że:
sonda ok
silniczek krokowy ok (oczywiście ten od gazu) |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-03-16, 13:29
|
|
|
| stawpol2 napisał/a: | | jakie są objawy niewłaściwej pracy silniczka krokowego |
Właśnie takie jak opisałeś puki silnik nie jest rozgrzany parownik podaje gaz w innym stopniu niż normalnie silnik krokowy w instalacji LPG dodaje lub odejmuje ilość gazu do miksera w zależności od potrzeby o jakiej sonda lambda informuje sterownik, jak silnik krokowy się zawiesi to może występować taki efekt jak u Ciebie. możesz na próbę zamienić ten regulator na ręczny jak to kiedyś montowali z taką śrubą i zobaczysz jak samochód pojedzie, albo skocz do innego gazownika, wiesz na czym polega regulacja laptopem instalacji gazowych w warsztatach, podpina odpalasz silnik a spec gazownik naciska ikonkę auto adopcji, gdzie tu jest mowa o regulacji ?? |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
stawpol2
Początkujący

|
Wysłany: 2011-03-16, 17:56
|
|
|
wyczyściłem dziś krokowca , trzpień troche ciężko chodził ledwo go ręką mogłem wyciągnąć czy to jest objaw że jest do wymiany??? |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-03-17, 06:45
|
|
|
| stawpol2 napisał/a: | trzpień troche ciężko chodził ledwo go ręką mogłem wyciągnąć czy to jest objaw że jest do wymiany |
Trzpień chodzi tak ciężko, ale myślę że tu bez podmiany się nie obejdzie, skoro sterownik wykrył błąd to musi być usterka elektryczna w samym silniku lub w okablowaniu, kurde przejechał byś się do diagnosty z prawdziwego zdarzenia to Ci odczyta nie tylko błędy ale i powie co jest przyczyną błędu |
 |
|
|
|
 |
|
|