| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
saelas_2006
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: VECTRA B
Oznaczenie silnika (symbol): x16xel
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-04-11, 14:14 Dymi na siwo po odpaleniu gdy jest zimny i bierze olej???
|
|
|
Witam wszystkich. Z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale nie posiadam polskiego sytstemu. Mam problem z moja vectra b 1.6 16v z 98r A obiawy jak w temacie od pewnego czasu zaczal brac olej i to w dosc duzych ilosciach, teraz zaczal kopcic gdy odpalam go rano i jest zimny. Po przejechaniu okolo kilometra dymieniu ustepuje, ale i tak nie do takiego stopnia jak bylo kiedys. Ostatnio wybilo na liczniku 250 000 km i raczej jest to prawdziwy przebieg, poniewaz auto bylo kupione w norwegii i do tej pory jest uzywane w norwegii. Prosze o pomoc co moglo sie stac z tym silnikiem. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szneru
Średnio Zaawansowany

Model: Astra II
Oznaczenie silnika (symbol): X20DTL
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2011-04-11, 15:16
|
|
|
| Obstawaiłbym uszczelke pod głowicą. Sprawdź czy w zbiorniczku wyrównawczym nie masz widocznych plam oleju albo czy na bagnecie nie ma kropel wody |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Yoda
Początkujący Moc pozdrawia

Marka: renault
Model: clio
Oznaczenie silnika (symbol): D4F
Paliwo: PB
|
Wysłany: 2011-04-11, 17:20
|
|
|
Dodatkowo zalecam wymianę uszczelniaczy zaworowych,w tych silnikach problemy z uszczelką głowicy nie są niczym niezwykłym.- to standard.
Sprawdż czy olej nie spływa po bloku silnika z pod uszczelki.- to bedzie znak,że już nadszedł jej czas. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4708 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-04-11, 17:35
|
|
|
Yoda, taka ogromna prośba z mojej strony:
Cieszę się, że aktywnie uczestniczysz w życiu forum, że próbujesz pomagać i te sprawy, ale...
Nie upowszechniaj bzdurnych informacji, bo gdzieś ktoś kiedyś komuś coś powiedział.
| Yoda napisał/a: | | w tych silnikach problemy z uszczelką głowicy nie są niczym niezwykłym.- to standard. |
Tak samo, jak gaz niszczy silniki - tym, którzy go nie mają.
Wszystkie silniki GM ze starszych rodzin C... X... nigdy nie cierpiały na przypadłości uszczelki głowicy. Owszem, GM ma padlinowate silniki (x10xe z10xe i diesle 2.0) ale nie dorabiaj ideologii do tego benzyniaka. W zasadzie ten silnik nie ma żadnych przypadłości poza częstymi przypadkami pochłaniania nominalnych ilości oleju (1l/1000km).
Wcześniejsze twoje posty również czytam i często, ale to często widzę podawane przez ciebie informacje na zasadzie odkrycia ameryki - ja siedzę w GM naście lat, nie to, żebym wiedział wszystko, ale starsze benzyniaki mam obcykane naprawdę nieźle i stwierdzam, że moja wiedza teoretyczna i praktyczna nabiera nowego wymiaru w świetle twoich wypowiedzi: wiem, że nic nie wiem...
Tak więc daj na luz...
Co do problemu:
Oprócz uszczelki głowicy jako najbardziej prawdopodobnej przyczyny, mogło dojść do zapieczenia lub pęknięcia pierścieni. Będzie wtedy chlał olej mocno.
Najprostszym sposobem na stwierdzenie czy góra (głowica) czy dół (pierścienie) jest pomiar kompresji najpierw na sucho i potem z olejem. Różnice rzędu 3-4atm to pierścienie. Jeśli nie, to góra czyli uszczelka głowicy, uszczelniacze lub sama głowica.
Aby zapiec pierścienie lub aby doszło do ich pęknięcia wystarczy raz przegrzać silnik. |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-04-11, 18:40
|
|
|
Dobra teraz ja uwalę swoją teorię a co mi tam
kolega napisał
| saelas_2006 napisał/a: | | teraz zaczal kopcic gdy odpalam go rano i jest zimny |
jest to ewidentny objaw zużytych uszczelniaczy zaworów, dlaczego więc moja teoria jest prosta, silnik stoi całą noc olej za pomocą grawitacji spływa na duł czyli to co zostało w głowicy dodatkowo spływa nieszczelnymi uszczelniaczami do cylindrów, odpalając rano na dzień dobry silnik konsumuje to co mu spłynęło z efektem dymu, to samo się będzie działo jak silnik będzie stał na skrzyżowaniu na wolnych obrotach pierwsze naciśnięcie gazu aktywuje dymek co kolega napisał
| saelas_2006 napisał/a: | | ale i tak nie do takiego stopnia jak bylo kiedys. |
uszczelkę pod głowicą wykluczam nie było by dymku a pierścienie raczej też olej spływa do miski czyli cylindry bez oleju a co za tym idzie silnik uruchamiamy z opcja bez dymy |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
Dawid
Specjalista Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 223 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-04-11, 22:00 Re: Dymi na siwo po odpaleniu gdy jest zimny i bierze olej??
|
|
|
| saelas_2006 napisał/a: | | od pewnego czasu zaczal brac olej i to w dosc duzych ilosciach |
kolega Saelas nie napisał nam jakie to są ilości, bo może wcześniej brał 0.2L/1000km a teraz bierze 1L/1000km co jest dość częstym w silnikach 16V Opla czyli słynne Ecotec`ki. Ja stawiam na teorię Grzesia z uszczelniaczami, sam miałem taki przypadek w Omedze. |
_________________  |
|
|
|
 |
|
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |