Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Bisu Sam Naprawiam Audi
Moderator

Marka: opel (Z)/ citroen
Model: calibra/ C5
Oznaczenie silnika (symbol): 2,0
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-10-23, 13:07   Citroen C5 błędy 2.0 16V

Jakiś czas wyświetla mi się komunikat antipollutin fault co oznacza "Usterka układu oczyszczania spalin" No niby katalizator, albo sonda
Jednak po podłączeniu interfejsu wywaliło:

"P0170 Korekcja dawki paliwa dla bloku cylindrów nr 1 - nieprawidłowo
przeprowadzana korekcja

P0341 Obwód czujnika A położenia wałka rozrządu (blok cylindrów nr 1 lub
pojedynczy czujnik) - nieprawidłowy zakres wartości sygnału"

Wygląda na to, że zapłon wypada na 1 cylindrze co powoduje charakterystyczny szybszy ruch wałku korbowego i rozrządu i czujnik wałka wyłapuje to jako wypadanie zapłonu
Antipollution zaświeca się, bo nie jest spalane paliwo i sonda to wykrywa ( "układ oszyszcania spalin" )
A jak mieszanka nie jest spalana to przyczyna może tkwić w nieodpowiedniej dawce ( myśląc sposobem kompa w aucie ) i prowadzi korektę wtrysku dla cyl. 1

Wypadanie jest b. prawdopodobne bo auto jeździ na gazie.

Jakieś jeszcze propozycje? Zobaczę zaraz świece.

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-10-23, 15:26   

a za wtryskiwacz jesteś pewny?

Pani Reklama

Opel Corsa
Bisu Sam Naprawiam Audi
Moderator

Wysłany: 2010-10-23, 17:27   

Ciąg dalszy. Sprawa wygląda tak:
Błędy wykasowane przy szczytywaniu.
Oceniony stan świec - wygląd BDB. Kolor elektrod jasno brązowy ( żadnego nalotu). Jedna świeca była niedokręcona -"wykręciłem w palcach", ale jej wygląd też BDB ( cyl. 2)

Wtryskiwacz też brałem pod uwagę. Ale jak sprawdzić? Przydał by się oscyloskop, albo inne urządzenie wizualizujące pracę. Albo stetoskop z mikrofonem i słuchawkami ;) , a nawet może i zwykły lekarski... przykładasz i słuchasz cykania :mrgreen:
Silnik chodzi, odpala równiuteńko. Po skasowaniu błędów zrobił 60km i nic się nie wyświetla.

Pani Reklama

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-10-23, 21:55   

Bisu napisał/a:
Ale jak sprawdzić? Przydał by się oscyloskop, albo inne urządzenie wizualizujące pracę. Albo stetoskop z mikrofonem i słuchawkami ;) , a nawet może i zwykły lekarski... przykładasz i słuchasz cykania :mrgreen:

hmmmm
ja to najprostszy sposób bym wykorzystał:
wyjąć go i wsadzić na np 4 cylinder
jeśli wtrysk strzelony jest, to walnie byka wskazującego na 4 cylinder nie? :mrgreen:

Bisu Sam Naprawiam Audi
Moderator

Wysłany: 2010-10-23, 22:11   

Jak wywali znowu jakiegoś byka to się pomyśli:) Po wykasowaniu cisza. Zobaczymy za parę dni... Choć z tym wypadaniem to nie tak do końca, bo gdzieś przeczytałem, że ten kod to również oznacza i by się zgadzało, ale nie wiem czy na 100%
Mam jeszcze jedną sprawunię, ale o tym jutro w innym dziale. ;-)

kaku102 Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz

Marka: citroen
Model: c5
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 16v
Wysłany: 2012-04-08, 10:13   

witam mam problem z antipollution fault zapalila sie kontrolka silnika i serwis po 2 dniach kontrolka zgasla natomiast serwis pali sie nonstop zaczol wiecej palic wymienialem w nim tlumnik tzn odcinek od katalizatora do banki czy to moze miec jakis wplyw prosze o pomoc

[ Dodano: 2012-04-08, 10:23 ]
witam mam problem z antypollution fault zapalila sie kontrolka silnika i serwis zaczol wiecej palic po 2 dniach kontrolka silnika zgasla natomiast serwis pali sie nonstop wymienialem ostatnio tlumnik tzn odcinek od katalizatora do banki czy moze to miec jakis wplyw prosze o pomoc

Bisu Sam Naprawiam Audi
Moderator

Wysłany: 2012-04-15, 17:41   

Witam ponownie.
Fajnie że napisałeś, bo tym samym przypomniałem sobie o moim wątku i teraz mogę napisać rozwiązanie problemu. A przynajmniej co jest winne na 95% ( bo niby błąd dalej występuje, ale wiem dlaczego)
Kiedy błąd występuje?
- Na zimnym silniku, a dokładniej na "zimnej" sondzie lambda. Błąd wyskakuje kiedy zaraz po odpaleniu auta da mu się "w palnik". Zimna sonda, która nie ogrzała się do pożądanej temperatury od spalin i własnej grzałki nie pracuje prawidłowo, mieszanka nie może być korygowana jak należy i stąd te cyrki. Jeśli jednak zaraz po odpaleniu zimnego silnika przez chwilę ograniczymy "wychylenie przepustnicy :devil: " błąd się nie pojawia, nawet przy późniejszym małym depnięciu.

Mnie jednak problem nie przeszkadza, bo jak błąd wyskoczy to go skasuję i gitara; D
Być może winna jest grzałka sondy i za wolno sonda się rozgrzewa, może sama sonda już nie tak sprawna jak powinna, ale jej niesprawność jak na razie objawia się tylko w określonych warunkach, które istnieją tylko przez chwilę więc wydatek na zakup nowej sondy mogę jak na razie sobie odpuścić.

Sprawdź czy nie pourywałeś kabli od sond przy wymianie wydechu (bo są chyba 2- przed i za katalizatorem)

Odpowiedz do tematu