Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
holcu Sam Naprawiam Audi
Administrator

Marka: Kia
Model: Sorento
Oznaczenie silnika (symbol): 2.5 CRDi
Paliwo: DIESEL
Zaproszone osoby: 324
Wysłany: 2010-03-30, 23:57   CB - Radio

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. Nr 138, poz. 972) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.

Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.

Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.

W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.

W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.

Źródło: http://dlakierowcow.policja.pl

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Baranek Sam Naprawiam Audi
Zaawansowany

Marka: BMW
Model: E46
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0
Wysłany: 2010-03-31, 13:43   

Tak się zastanawiam jak to jest z radiami Uniden 510 i 520
Najpierw została wydana im homologacja bo dostałem ja kupując ładnych parę lat temu U510 a później dziwnym trafem ten sam podmiot który wydał homologację ją unieważnił.

Czy nie jest że prawo nie może działać wstecz?

Pani Reklama

Opel Corsa
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-03-31, 14:18   

KAŻDE używane na terenie kraju radio powinno mieć homologację
PAR zatwierdza dopuszczenie do użytku poszczególnych modeli

cofnięcie homologacji może mieć miejsce ze zmianą prawa - prostym przykładem są przednie lampy: od zawsze stało czarno na białym, że barwa świateł przednich ma być biała lub żółta selektywna
obecnie już niestety żółtych nie wolno mieć

i to nie jest działanie prawa wstecz

Pani Reklama

Opel Corsa
Zaawansowany

Wysłany: 2010-03-31, 17:27   

Problem w tym ze to nie jest zmiana prawa a bardziej "widzimisie" UKE

http://www.uke.gov.pl/uke...out=0&page=text

http://grono.net/cb/topic...-unideny-a-uke/

Kupiłem właśnie U510 chyba z 5 lat temu.
Dostałem kopię homologacji którą tak schowałem żeby nie zginęła że albo ją wywaliłem przy jakiś porządkach albo nie mogę jej znaleźć.
Na obudowie jest znak CE 1471. Ok rozumiem mogę sobie takie coś sam nakleić.

Z informacji które znalazłem w necie chodzi o miejsce produkcji i konkretnego importera.
Na radiu jest tylko wybity numer seryjny i Made in China, roku produkcji już nie.
To jak mam udowodnić że jak kupowałem to miałem homologację i że nie od tego importera którego wskazuje UKE?

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-03-31, 17:31   

pośrednio wynika to z ustawy prawo telekomunikacyjne
dla cywilnych urządzeń nadawczo-odbiorczych, moc emitowana nie może przekroczyć 4 Wat

są na to szczegółowe wytyczne pochodzące bodajże z 2007 czy 2008 roku, ale nie umiem znaleźć

w pierwotnej postaci ustawy prawo telekomunikacyjne z 2000r nie było to ustalone i doprecyzowane, kolejne nowelizacje ustawy w 2004 i 2007 czy 2008 spowodowały doprecyzowanie wskazania maksymalnej mocy emisyjnej urządzeń

Zaawansowany

Wysłany: 2010-03-31, 19:15   

Ok rozumiem
Znamionowi radio ma 4 W mocy nadawczej. Z pomiarów około 3,5 max.

JanC Sam Naprawiam Audi
Początkujący
Semper Fi

Marka: Skoda
Model: Felicja
Oznaczenie silnika (symbol): 1,3 MPi
Wysłany: 2010-04-29, 19:25   

Pytanie:

Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.

Odpowiedź:

Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.

Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.

W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.

W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz. 2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.

źródło: http://www.uke.gov.pl/uke...out=0&page=text

A tu "czarna lista" UKE

http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/40/85/4085.pdf

prezesik25 Sam Naprawiam Audi
Zasłużony
VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Zaproszone osoby: 63
Wysłany: 2010-04-29, 20:16   

to dobrze, ze dałem do naprawy swojego Alana 28 :) Jak tylko będzie naprawione to będzie zamontowane w golfiaczu.

maroosz Sam Naprawiam Audi
Nowicjusz
scyzoor

Marka: Opel
Model: Corsa
Oznaczenie silnika (symbol): 1,2
Paliwo: PB
Wysłany: 2010-06-07, 12:29   

Fakt U510 i 520 jest oficjalnie nie dopuszczone do użytku, Co nie zmienia faktu że jest to jedno z popularniejszych radii na rynku obecnie... I chyba nie było jeszcze kontroli w której to radio było by skonfiskowane...

Większy nacisk kładzie się na tych którzy wprowadzają radia do obrotu niż tych którzy ich używają...

prezesik25 Sam Naprawiam Audi
Zasłużony
VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Zaproszone osoby: 63
Wysłany: 2010-06-07, 12:40   

maroosz napisał/a:
Większy nacisk kładzie się na tych którzy wprowadzają radia do obrotu niż tych którzy ich używają...
no właśnie!

Wystarczy spojrzeć na allegro. Kiedyś pełno było "Ubotów", teraz jest tego niewiele, a jak jest na sprzedanie to w nazwie nie ma słowa "Uniden".
Dobrze, że pozbyłem się 520xl, teraz mam alana 18 i odbiór z niego to bajka, w dodatku zamiast MIC AGAIN zrobiłem RF AGAIN wg opisu z elektroda.pl.

Odpowiedz do tematu