| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
wool
Średnio Zaawansowany

Marka: Opel
Model: Astra F
Oznaczenie silnika (symbol): C14NZ
Paliwo: LPG+PB
|
Wysłany: 2011-05-29, 16:16 brak iskry po małym remonciku
|
|
|
witam
wczoraj rozebrałem sobie cały układ wtrysku, oczyściłem wszystko, wymieniłem uszczelki, poskładałem i nie chce mi teraz silnik odpalić
paliwo dochodzi do silnka, świece ok, napięcie na wtrysku jest, podłączyłem stroboskop i błyska tylko 1 raz w momencie przekręcenia stacyjki na zapłon, w czasie rozruchu cisza
cewka sprawdzona, co może być przyczną? przed grzebankiem wszystko działało
patrzyłem teraz działanie wtryskiwacza, po przekręceniu na zapłon paliwo aż kipi przez oringi w góre natomiast przez dysze nic nie przeleciało |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 279 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4708 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-05-29, 17:58
|
|
|
| wool napisał/a: | | paliwo aż kipi przez oringi w góre natomiast przez dysze nic nie przeleciało |
Masz odpowiedź. Źle poskładany zespół wtryskiwacza.
Czytaj forum, i posiłkuj się istniejącymi poradnikami:
http://forum.samnaprawiam...trysk-vt533.htm |
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-29, 18:17
|
|
|
tym się właśnie posiłkowałem
chodzi o te oringi na wtryskiwaczu? trzeba je wymieniać po demontażu? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-05-29, 18:42
|
|
|
| Niekoniecznie trzeba je wymieniać, ale koniecznie w prawidłowy sposób założyć uważając, żeby się nie podwinęły. |
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-29, 18:57
|
|
|
| to moż być też przyczyną braku iskry? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-05-29, 20:09
|
|
|
Nie pisałeś nic o braku iskry.
Brak iskry - czytamy forum i dział poradników:
http://forum.samnaprawiam...-robic-vt47.htm |
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-29, 20:20
|
|
|
| wool napisał/a: | | podłączyłem stroboskop i błyska tylko 1 raz w momencie przekręcenia stacyjki na zapłon, w czasie rozruchu cisza |
pisałem, jest 1 impuls przy zapłonie, w czasie rozruchu już nic się nie pojawia, cewka sprawna, kable również, paluch z kopułka nowe, przed moim czyszczeniem wszystko grało, czy źle załorzony wtryskiwacz może zablokować występowanie iskry? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-05-29, 20:32
|
|
|
| wool napisał/a: | | pisałem, jest 1 impuls przy zapłonie, w czasie rozruchu już nic się nie pojawia, cewka sprawna, kable również, paluch z kopułka nowe, |
Znasz zasadę działania układu wtrysku multec?
W linku który podałem, pisze:
| Cytat: | | Aby została wygenerowana iskra, komputer silnika (ECU - engine control unit) musi otrzymać informację o tym, że silnik się kręci |
Uważasz, że po przekręceniu kluczyka silnik się kręci?
To jest samodiagnostyka układu sterowania silnikiem. Iskra zaczyna być generowana dopiero w chwili obrotów wału, czyli podczas kręcenia rozrusznikiem.
U ciebie tego nie ma. Problem elektryczny z całą pewnością - brak impulsów. Wtyczka pod aparatem? Czujnik w aparacie zdechł? Nie podłączona ponownie masa na silnik?
| wool napisał/a: | | przed moim czyszczeniem wszystko grało |
Ewidentnie spaprałeś robotę i coś poskładałeś nie do końca dobrze lub zapomniałeś o czymś. Musiałeś coś nie dopatrzeć.
| wool napisał/a: | | czy źle załorzony wtryskiwacz może zablokować występowanie iskry? |
Nie. I piszemy "założony" a nie "załorzony". |
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-29, 22:55
|
|
|
coś sknociłem, tyle że brakuje mi pomysłu co
napięcia pomierzyłem na krokowcu, przepustnici, wtrysku, czujnikach temp - wszystko ok, jutro rozbiorę jeszcze raz, może źle sobie uszczelke jakąś dociołem i coś zablokowałem (gotowe jakoś nie dostępne w tutejszych sklepach), masa jest na silniku
jak rozkręcałem przewód powrotny był suchy w środku, tak powinno być?
btw każdy czasem byczka walnie |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-05-30, 06:51
|
|
|
| wool napisał/a: | | jak rozkręcałem przewód powrotny był suchy w środku, tak powinno być? |
Nie podoba mi się to. W powrotnym powinien nadmiar paliwa spływać do baku.
Pompa ma 1 bar, układ wtryskowy potrzebuje 0.8 bara więc coś musiałoby tam się pojawiać. |
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-05-30, 07:07
|
|
|
| Może wężyki zamienione miejscami dlatego tam jest sucho i nie chce odpalić |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2011-05-30, 07:18
|
|
|
| Pisze, że nie ma iskry a paliwo dociera. |
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-31, 19:53
|
|
|
wszystko śmiga problemem był podwinięty oring na wtryskiwaczu, przez co nie było ciśnienia odpowiedniego do pracy wtryskiwacza, z tego wynika że sterownik wykrywa taką usterkę i blokuje cewke, po poprawnie wtrysku wszystko działa dobrze, jakby ktoś się bawił w takie czyszczonko to polecam ściągnąć dolny oring (ten mniejszy) z wtryskiwacz i wsadzić go dobrze w korpus a dopiero wsuwać wtryskiwacz, powinno się wszystko dobrze ułożyć.
Po wymianie uszczelek zniknął mój problem ze spadającymi obrotami po wciśnięciu sprzęgła przy większej prędkości. Wniosek z tego taki że gdzieś wydmuchało uszczelkę i silnik ciągnął lewe powietrze. Ponieważ uszczelek tych sięraczej nie dostanie w żadnym sklepie kupiłem jakiś materiał na uszczelki (0,8 mm) w sklepie z artykułami do maszyn rolniczych i z niego wyciąłem. Uszczelka z brystolu (zrobiona wg porad) się nie sprawdziła, przeciekło przez nią paliwo z przepustnicy.
Wężyków się nie da pomylić, jakiś magik, poprzedni właściciel samochodu albo mechanior, wymieniał część tych przewodów ale zrobił to tak ekonomicznie że wężyk dopływowu nie sięgnie do króćca odpływu.
Nadal jednak pojawia mi się kontroclka check-a i błedy liczby kroków krokowca i niewłasciwej drogi, za pare dni przyjdzie nowy potencjometr, może to jest przyczyną |
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2798 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-05-31, 22:04
|
|
|
W tych silnikach i jego sterownikach nie ma takiego zabezpieczenia o jakim piszesz, coś mi tu nie pasuje no ale jak działa to dobrze. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
wool
Średnio Zaawansowany

|
Wysłany: 2011-05-31, 22:42
|
|
|
tego nie wiem, ale tak to wygląda, sprawdzałem stroboskopem na przewodzie cewka-rozdzielacz, po przekręceniu na zapłon pojawił się jeden impuls a później przy rozruchu żadnego, jak poprawiłem oring i na wtryskiwaczu pojawiło się odpowiednie ciśnienie impulsy normalnie zaczęły przechodzić, a nic innego nie robiłem przy samochodzie, więc nie bardzo wiem o co z tym może chodzić skoro niema takowego mechanizmu, raczej nie wygląda na zbieg okoliczności
nie wiem o co chodzi z tymi błedami, kod 24 i 35, wynalazłem na forach że to wina impulsator i trzeba wymienić w nim tranzystor (bo on najczęsciej pada, oraz kondensator i stabilizator, zrobiłem to ale nic to nie zmieniło
mam też pewne przypuszczenie, jak kupiłem tego asterixa prędkościomierz strasznie przekłamywał, nawet mnie pały zatrzymały z pytaniem "co pan tak wolno jedziesz?" licznik był nieudolnie kręcony, 18letni asterix z 240k przebiegu od początku były te same błedy wymieniłem licznik na nowy z obrotkiem i to samo pierwszy licznik był delco a drugi jest vdo, jak je oglądałem to wydaje mi się że ta biało-czarna tarcza z której impulsator odczytuje obroty linki ma inną podziałkę, może impulsator też inaczej to zczytuje i dlatego takie błedy zgłasza? tak naprawde to nawet nie wiem jaki licznik (delco czy vdo) powinien być w tym samochodzie |
|
|
|
 |
|
|
| | Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 31 |
|
|