| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 63
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2011-12-06, 03:08 Blacharka
|
|
|
Witajcie!
Dzisiaj zdjąłem dywanik spod pedałów w vw polo i oto co ujrzałem:
Z uwagi, że nie dorobiłem się jeszcze spawarki myślę wyciąć starą blachę i wstawić na nity blachę, która mi została z obicia dachu - 10 lat gwarancji
Na pewno będę musiał wyciąć na dole kawałem zewnętrznego i wewnętrznego progu oraz część podłogi. Tylko nie wiem co zrobić z tym wzmocnieniem w miejscu dziury...
Podpowiedzcie, czy nitowanie jest równie dobrze wytrzymałe jak spawanie? Jestem amator w sprawach blacharki, ale to jest auto, na którym myślę się trochę podszkolić
Kiedyś mój tata ładę 2107 składał na "pchełki", no i pięknie to trzymało, tylko patrząc na podłogę od dołu było widać "jeża" |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bisu
Moderator

Marka: opel (Z)/ citroen
Model: calibra/ C5
Oznaczenie silnika (symbol): 2,0
Paliwo: PB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 85 Skąd: Knurów
|
Wysłany: 2011-12-10, 22:02
|
|
|
Jeśli chcesz pozbyć się tej dziury przegnitej w podłodze... to walnij łatkę .. przymocuj sobie wkrętami czy nitami i zaciapraj sylikonem.
Profesjonalna pomoc? No raczej nie, a skoro pytasz o nity... to chyba nie masz spawarki i obeznania z nią, co?
Jeśli masz i chcesz to robić to naprawa blacharska wygląda bardzo prosto.
Punkt 0. - piwo... bez tego ni rusz...dalej:
1. Musisz być dokładny w tym co zrobisz
2. Lokalizujesz co chcesz naprawić.
3. Obierasz strategię jak naprawić żeby najmniej wyciąć i zrobić to schludnie - a robisz to w następujący sposób:
-WIESZ, że karoseria pojazdu składa się z paneli łączonych zgrzewami. ( pomijam błotniki przednie, zderzaki, jakieś listwy i inne pierdoły)
Jeśli przegnije ci podłoga na środku, a zgrzewy ok to wycinasz okrąg lub kwadrat wstawiasz nowy kawałek blachy, spawasz szczelnie, szlifujesz, zabezpieczasz.
No jeśli korozja zżarła ci 2 elementy w miejscu w którym się łączą zgrzewem to musisz wyciąć rdzę i odbudować poszczególny panel z osobna tak by każdy z nich przypominał oryginał;p, a następnie razem je "zgrzać" oczywiście nie masz zgrzewarki więc posługujesz się spawarką typu Mig/Mag ( chyba, że masz Tig'a ). Wygląda to w następujący sposób: robisz otwór w jednym panelu ( w miejscu gdzie był zgrzew), przykładasz do drugiego, przyciskasz i łączysz panele "zalewając" punktowo otwór w jednym panelu- imitacja zgrzewu;)
Tak powinna wyglądać odbudowa blacharska, renowacja itp...
Jeśli chcesz łatać to zakończ swoją edukację na wstępie.
Blacha z dachu częściowo nie nadaje się do blacharki ( a raczej w całości się nie nadaje)
1. Nie jest zbyt plastyczna- wręcz "twarda".
2. Częściowo zaleta, a praktycznie wada- OCYNK. Nic ci z niego ponieważ musisz tą blachę pospawać, a ocynk ci to uniemożliwi - spaw będzie wyglądał okropnie i będzie porowaty... (nie wspomnę że spawanie blachy ocynkowanej jest bardzo niezdrowe) - musisz zeszlifować warstwę ocynku w miejscu spawania.
3. Dla wielu ojciec jest wzorem do naśladowania, lecz polecam ci znaleźć inny wzorzec na mistrza blacharstwa, bo jak się domyślam twój ojciec nie jest blacharzem i pewnie wykonywał tą naprawę w czasach jak się bieżnik w oponie lutownicą ryło więc nic dziwnego, że innego sposobu nie było. Ratować czym się da. |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-12-12, 19:40
|
|
|
Tylko spawac, jak sam nie masz spawarki to zalatw sobie u kogos wstawienie przycietego kawalka w przygotowane wczesniej miejsce (piwo bedziesz musial oddac ) |
_________________ |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
prezesik25
Zasłużony VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 63
Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 381 Skąd: Łęczyca / Daszyna
|
Wysłany: 2011-12-15, 16:09
|
|
|
Dzięki Wam za informacje.
Odnośnie blachy dachowej to oczywiście wiadome, że spawając ocynkowaną blachę będzie strasznie strzelało i pryskało, dlatego wybrałem ją tylko w razie łatania bez użycia spawarki.
Chcę zakleić te dziury tylko po to, aby nie dostawała się woda do środka, po za tym ten samochód jest tylko jako "roboczy" lub "zastępczy" w razie awarii golfiacza ( dojazdy do pracy ).
Jednak poczekam z tym do wiosny i podjadę do znajomka blacharza lub coś mnie tknie i zacznę łatać na wkręty i uszczelniać silikonem.
A czy zamiast silikonu są jeszcze dostępne takie kity samochodowe? Pamiętam, ze mój stary takiego czegoś używał aby uszczelnić przestrzenie między blach w ładzie. Sam miałem okazję też to robić |
_________________ Jeżeli piszę bez polskich znaków to znaczy, że piszę z komórki - proszę o wyrozumiałość.
|
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Marka: Opel
Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-12-15, 16:18
|
|
|
| prezesik25 napisał/a: | | A czy zamiast silikonu są jeszcze dostępne takie kity samochodowe? Pamiętam, ze mój stary takiego czegoś używał aby uszczelnić przestrzenie między blach w ładzie |
Masa uszczelniajaca, w kazdym sklepie z lakierami maja. Po wyschnieciu jest elastyczna i mozna ja malowac (z silikonu zlezie) |
_________________ |
|
|
|
 |
Bisu
Moderator

Marka: opel (Z)/ citroen
Model: calibra/ C5
Oznaczenie silnika (symbol): 2,0
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 85 Skąd: Knurów