Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-04-18, 21:12   Benzyna, LPG a może diesel? Czemu tak wybrałeś?

Temat rzeka - co osoba to inna opinia.
Wkładam zatem kij w mrowisko i rozpętuję burzę :mrgreen:

Pytanie:

Czym jeździsz (diesel/benzyna/LPG) :?:

Uzasadnij swój wybór.

Moje argumenty:
Diesel sąsiada - Gulf manualna skrzynia, TDI 90kM - w mieście 6-7l zależnie od deptania. Cena litra ON 5.05zł. Koszt 100km = 31zł.
Moja Vectra automat - 1.8 16V + LPG sekwencja. W mieście 11-12l LPG zależnie od deptania.
Cena litra LPG = 2.47zł. Koszt 100km = 27zł.
Moja była Omega - 2.0 16V. 12l LPG w mieście.
Im większa moc i pojemność tym większe zużycie paliwa. Omega w dieslu zeżre w mieście ok. 11l. Kolos wielkości Jeepa Granda Cherokee zeżre ok. 14 ON w mieście (3.1TD), lub ok. 20 benzyny w wypadku 4.7v8 lub ok. 22l LPG z 4.7v8. Im większy silnik tym większa przewaga ekonomiczna LPG nad paliwami płynnymi.

Porównując klasy samochodów (Gulf niestety marny compact), komfort, ilość miejsca, bezapelacyjnie Gulf ląduje na ostatnim miejscu.
Argument kolejny: nie muszę robić nic po pałowaniu swojego auta. W Gulfie muszę odczekać aż turbina się wystudzi, czyli po pałowaniu z minutkę na jałowym musi pyrkać.
Pomijam kulturę pracy jednostki napędowej. Pomijam ogromną wrażliwość obecnych diesli (common rail czyli wszelakie dCi, TDCI, CDI, CDTI itp) na jakość paliwa i kosmiczne ceny wtryskiwaczy. Pomijam koszty regeneracji pomp wtryskowych w starszych dieslach.
Jedyny argument za dieslem (ale tylko i wyłącznie starszej generacji) to przebiegi - są w stanie wytłuc kilkaset tys km. Benzyniaki niestety 350-400tys i się kończą.

Podaj swoje argumenty.
Dlaczego jeździsz dieslem?
Dlaczego jeździsz tylko benzyną i uważasz, że "gaz to do zapalniczek"?
Dlaczego jeździsz na LPG?

Dyskusja otwarta :mrgreen:

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Grzes997 Sam Naprawiam Audi
Administrator
Przebiegły Mechanik

Marka: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Wysłany: 2011-04-19, 06:50   

Jak wszyscy wiedzą mam Omege B 2,0 od trzech lat mam instalację LPG, bardzo się do niej przekonałem choć z początku było ciężko, argumenty jakie za instalacja przemawiały to głównie finanse, w obecnych czasach kosz ON jest porównywalny do benzyny, druga sprawa to dzisiejsze i troszkę starsze ropniaki są drogie w naprawie, w benzynowych silnikach części nie są aż tak drogie, obecnie rozglądam się za Oplem Zafirą i tylko benzyna wchodzi w grę a miałem okazję kupić a raczej dostać w prezencie Omegę C full opcja ale 2,2 diesel, podziękowałem, sumując dla mnie tylko benzyna i LPG jest dobrym rozwiązaniem.

http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy

Pani Reklama

Opel Corsa
maniek02
Zasłużony
szukajacy wiedzy...

Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2011-04-19, 15:29   

Grzes997 napisał/a:
sumując dla mnie tylko benzyna i LPG jest dobrym rozwiązaniem.

W 100% sie zgadzam....

LPG koszt u mnie to 2,47 za litr... niech mi Viki spali w cyklu mieszanym 10-11 litrów...
Benzynki wciagnie ok 10-12 przy mojej aktualnej "dziadkowej jeździe" 8-)

A diesel?? koszt coś ok 5:05 za litr... niech w cyklu mieszanym "wtrabi" 8 litrów ropy... :shock:
No i do tego koszt napraw diesla... a benzyny... :devil:

WYBIERAM JUNKERSA!!! :faja:
P.S. Mam już trzecie auto na LPG (Poldek, Corsa i Vectra)

Pamietam jak ojciec tankował poldka gazem i gaz kosztował 1.47 :shock: :-o :roll:

Pani Reklama

Opel Corsa
prezesik25 Sam Naprawiam Audi
Zasłużony
VAG grupa

Marka: Volkswagen
Model: Golf 3, Polo 86c2f
Oznaczenie silnika (symbol): 1.4 ABD, 1.4D 1W
Zaproszone osoby: 63
Wysłany: 2011-04-19, 20:25   

No to tak:

Ja jeżdżę już od 5 lat Gulfem 3, w którym mam 8-zaworowy silnik o pojemności 1398 cm3 z obecnym przebiegiem 326 tys.km, w tym LPG założony przy 90 tys.km. LPG I-generacja ze śrubą na dolocie do wtrysku oraz centralką STAG-2G.

Spalanie w trasie średnio 8,5-9 litrów LPG na 100 km co daje 22zł na 100km przy cenie litra gazu 2,50zł.
Benzyna służyła mi tylko do odpalania przy temp. od ok. +5 stopni w dół, jeżeli silnik super ustawiony to i przy -10 zapali na LPG i nie będzie gasł.

Fakt, swoim gulfem nie depnę jak np. autem z silnikiem 2.0, ale wystarczy do przemieszczania się z punktu A do punktu B (dojazdy do pracy ok. 80 km w dwie strony).

Jestem za LPG

Posiadam również vw polo 86c2f (polo2) z silnikiem diesla 1.4 (zwykły wolnossący klekot). Spalanie wyniosło ok. 4,5 l ropki na 100km, czyli przejadę 100 km za 22,50zł przy cenie ropki 5zł.

Jestem też za ON z uwagi na ekonomiczne polo :)

Przy wyższych pojemnościach silnikowych diesla pozostaję przy LPG.

rafaln1 Sam Naprawiam Audi
Specjalista
z Opel24 ;)

Model: Vectra B Caravan
Oznaczenie silnika (symbol): Z18XE
Paliwo: PB
Wysłany: 2011-04-19, 21:12   

Nie posiadam i nie będę posiadał Diesla ponieważ:
- starsze generację nadają się do napędu traktora rolniczego ze względu na kulturę pracy a właściwie jej brak, cenie sobie ciszę i brak wibracji podczas podróży,
- nowoczesne Diesle są zbyt drogie w eksploatacji, awaria oznacza bardzo duży wydatek a to mija sie z istotą istnienia takowego motoru,
- nowoczesne jednostki są wrażliwe na wszystko, nawet na jakość powietrza atmosferycznego oraz przeszkadza im pchle gówno w paliwie, byle pierdoła oznaczać może nawet kilkutysięczne koszta naprawy,
- kolejny minus to cena ON.
Nie jeżdżę na LPG:
- nie należę do grupy osób, które nie posiadają zdolności logicznego myślenia i sądzą, że założenie instalacji LPG oznacza natychmiastowe tańsze podróżowanie,
- nigdy nie kupie samochodu z LPG pod maską- jeśli takowa istnieje pod maską oznacza to, że samochód pokonał więcej niż deklarowane w ogłoszeniu 199 tysięcy km, poza tym wiele osób traktuję samochód z LPG jak woła roboczego- jeździ do czasu aż sie nie rozkraczy, oszczędność na max,
- biorąc pod uwagę ilość kilometrów pokonywanych w ciągu roku oraz chęć trzymania samochodu nie dłużej niż 2- 3 lata nie mam zamiaru wykładać kasy aby zakładać gazownię dla kolejnego właściciela moich 4 kółek,
Jak widać nie jestem zwolennikiem LPG, niemniej rozumiem osoby które posiadają gaz.
Często sytuacja zmusza nas do tego, np: bardzo duża ilość kilometrów pokonywanych w ciągu roku.
Wiem też, że gdyby moja sytuacja zawodowa nagle się zmieniła i musiałbym do nowego miejsca pracy pokonywać dziennie ogromne odległości wtedy mój samochód musiałby śmierdzieć gazem- zasady ekonomii wzięłyby górę nad wszystkimi innymi którymi sie teraz kieruję.
Dla mnie z technicznego punktu widzenia gazu pod maską nie powinno być ale często istnieje też ten ekonomiczny.
Żyjemy w kraju, który czy się to komuś podoba czy nie jest finansowym grajdołem i znakomita część ludności musi liczyć każda złotówkę.

maniek02 napisał/a:
Pamietam jak ojciec tankował poldka gazem i gaz kosztował 1.47

Ja pamiętam ceny autogazu sporo niższe.
Z drugiej strony pamiętam czasy, gdy kupowałem benzynę do mojego Komara w cenie 6500 złotych za litr...takie kiedyś były czasy :D

Wasyl Sam Naprawiam Audi
Zasłużony

Model: Kadett, Senator
Oznaczenie silnika (symbol): c20xe, c30se
Wysłany: 2011-04-19, 21:19   

Diesel:
Narzeczona ma ibizkę 1.9tdi, ropy pali jej około ~8 litrów (depcze dziewczyna), po ponad 5zł, =~40zł/100km, jakoś tam idzie (w sensie przyspieszenia), jeszcze się nic nie zespsuło, ale już słychać turbinę i czasami kopci na czarno :/

I to tyle moich namacalnych doświadczeń związanych z dieslem

Benzyna:
Thalia rodziców - 1.4 75km średnio pali 50/50 miasto/trasa ~7l/100km, po 5.05zł =~35,35zł/100km dynamika znośna

LPG:
Astra F kombi x14xe (1.4 16v, 90km) ~11l lpg po mieście co daje (przy cenie 2.35zł) ~25,85zł/100km

Senator B c30se (3.0 24v 204km) automat ~17l lpg po mieście, dynamika zadowalająca :) 39.95zł/100km

BMW e34 535 (3.5 12v 211km) manual ~18l lpg po mieście, dynamika zadowalająca :) 42,3zł/100km

Kumpla tico (0.7l, manual), dynamika znośna, deptanie do podłogi ~7l/100, co daje 16,45zł/100km

Aktualnie Vectra A GT c20ne na króciutkiej skrzyni (2.0 8v 115km), dynamika naprawdę dobra, spalanie ~11l większość po mieście ~25,85zł/100km

Jeżeli chodzi o koszty:
KOCHAM mieć auto o zacięciu sportowym, ze sporym silnikiem na gazior, mocy pełno, bardzo przyjemnie się jeździ z zapasem mocy i wcale nie dużo drożej niż małym pici pici w gazie no i taniej niż słabym, niskoobrotowym dieslem.

Apel:
Kupujcie ropniaczki, bo mało palą i tanio wychodzi i się nie psują wcale, nie instalujcie LPG, bo niszczy silniki, dzięki Wam ceny gazu są dalej niskie (mały popyt, to i windować nie mogą), a ja mogę się cieszyć prawie darmową, przyjemną jazdą :)

Fakty są takie, że gdyby nie lpg, to albo bym jadł tynk ze ścian żeby jeździć, albo bym nie jeździł, żeby jeść, no i przede wszystkim nie poznałbym tego świata motoryzacji, na pewno nie pozwoliłbym sobie na zakup czegokolwiek z więcej niż 2.0 pod maską - jestem bidny student :P

Ps. choć w jednym jedynym przypadku muszę się zgodzić jeżeli chodzi o diesle - jeżeli ktoś ma tanią ropę (sam wali z ciężarówy którą jeździ, albo ma kogoś kto kradnie z wiadomego źródła), to faktycznie - wychodzi tanio, nawet prawie tak tanio jak lpg

Dawid Sam Naprawiam Audi
Specjalista
Tu naprawię, tam zepsuję ;-)

Model: Astra F 1.7 TDS Isuzu
Oznaczenie silnika (symbol): X17DT
Paliwo: DIESEL
Wysłany: 2011-04-19, 21:53   

Nienawidzę diesli... ale jeżdżę dieslem a tylko dlatego, że nie płacę 5zł/L. Mam starą generację silnika i mogę zalać nawet olej po smażeniu frytek. Moim zdaniem najlepiej, dynamiczniej i najtaniej jeździ się na LPG, przy czym sama cena samochodu jest niższa. Benzyniaki mają lepsze "kopyto", więcej obrotów, nawet te stare graty na monowtrysku mocniej wciskają w siedzenie niż najnowszy diesel o "niby" tej samej mocy. Ogólnie diesel = lipa :twisted:

O porównaniu Omegi diesla i LPG już było więc porównam moją Astrę F 1.7TD 82KM z autem brata, Astrą F 1.6i 75km z LPG.

Astra F 1.7 TDS
cena samochodu 4000zł
spalanie w mieście (ekonomicznie) ok 6.8L x5zł = 34zł

Astra F 1.6i z LPG
cena samochodu 3300zł z instalacją gazową
spalanie LPG w mieście (brachol nie oszczędza :p ) 10.5L x 2.50zł =26.25zł

Po założeniu stożkowego filtra powietrza w benzyniaku osiąga niecałe 80km, diesla zostawia z tyłu nawet bez niego...
Porównywalna jest tylko prędkość max ok 165km/h w obydwu samochodach.
Jaki sens kupować diesla??

KubaK Sam Naprawiam Audi
Zaawansowany

Model: Corsa C
Oznaczenie silnika (symbol): Z13DT
Paliwo: DIESEL
Wysłany: 2011-04-20, 10:03   

No to ja też swoje 3 grosze wcisne :P
Posiadam obecnie Corsę C z silnikiem 1.3 CDTI (diesel)
Kupiłem to autko już z przebiegiem 230 tys. kilometrów - kupiłem ponieważ było w dobrej cenie odsprzedawane u mnie w firmie i wiem, że jest bezwypadkowe, nie malowane nigdy i nigdzie i serwisowane.
Co do użyteczności diesla...
Spalanie mam w granicach 5l na 100km w mieście co przy obecnej cenie ropy daje jakieś 25zł na 100km.
W trasie przy 2-3 osobach na pokładzie i jakimś nie za wielkim bagażu potrafi zejść ze spalaniem do 4 litrów na setke ;)
Części:
turbina nowa w ASO: jakieś 800zł - nie tragedia biorąc pod uwagę, że moja od nowości hula aż miło ;)
pompa wtryskowa: o nowej nawet nie myślę bo chyba bym musiał dać ze 3 tys. zł, regenerowana, sprawdzana ciśnieniowo itp to koszt około 500zł
Wtryski i świece nie mam pojęcia ile kosztują bo na razie (odpukać) nie ma z nimi problemu
Rozrząd - na łańcuchu więc teoretycznie bezobsługowy ale przy przebiegu 250 tys. km go wymieniłem co kosztowało mnie razem z robocizną i wszystkimi duperelami jakieś 800zł więc nie tak źle biorąc pod uwagę, że się go raczej nie wymienia.
Silnik oleju nie bierze chyba ani grama od wymiany do wymiany więc jest też nie źle pod tym względem.
Jedno co mam spsute to EGR ale nie przeszkadza to zupełnie w poprawnym funkcjonowaniu silnika, jedyne co denerwuje to żółta kontrolka na blacie, że łapie błąd ;)
Nowy EGR to jakieś 400zł i wymiana samemu tez nie taka straszna podobno ;)

Wcześniej miałem Kadetta benzyniaka 1.4, muł pasiasty co miał fabrycznie 60 koni z czego pewnie 10 zdechło po drodze i palił jakieś 7-8 litrów benzynki co teraz raczej by mi średnio odpowiadało

Reasumując to gdybym miał teraz wybierać to albo też jakiś nowszy diesel nie zajechany albo LPG ;)

maniek02
Zasłużony
szukajacy wiedzy...

Marka: Opel VECTRA
Model: "B"
Oznaczenie silnika (symbol): X20XEV
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2011-04-20, 14:56   

rafaln1 napisał/a:

- nigdy nie kupie samochodu z LPG pod maską- jeśli takowa istnieje pod maską oznacza to, że samochód pokonał więcej niż deklarowane w ogłoszeniu 199 tysięcy km, poza tym wiele osób traktuję samochód z LPG jak woła roboczego- jeździ do czasu aż sie nie rozkraczy, oszczędność na max,

I tu szanowny kolego sie nie zgodze!!!

Jeśli ktoś ma "nawyk" ze auto służy tylko i wyłacznie od jazdy... a do mechanika to auto odstawia jak coś odpada lub nie zapala... to bez różnicy czy to bedzie LPG, PB czy ON to i tak bedzie niedbane...

Ja zakładam gaz pomimo to że autem jeżdze ok 3-4 lat i je sprzedaje... miesiecznie pokonuje:

praca-dom ok~ 600 km
uczelnia, jazda do narzeczonej, zakupy~ ok 1000 km
wypady w wolne wekendy (średnio ok 400-600 km)
jak rodzice bawili sie w "badylarstwo" tzn jakiejś warzywa na sprzedaz to corsa niekiedy kreciłem w "sezonie" po 4 razy trase do Wrocka 3 x 60 km... ( i tak dzień w dzień np przez tydzień...~1100-1200)

Czyli średnio miesiecznie
600+1000+500+1200= co daje ze corsa kreciłem miesiecznie ~ 3 tys :) a bywało tak że raz wymieniłem olej końcem marca a końcem czerwca znowu wymieniałem ;)

Wiec mi sie Gaz opłaca :P nawet jeśli autem jeżdze srednio tylko 3 lata :P

rafaln1 Sam Naprawiam Audi
Specjalista
z Opel24 ;)

Model: Vectra B Caravan
Oznaczenie silnika (symbol): Z18XE
Wysłany: 2011-04-20, 17:32   

maniek02 napisał/a:
I tu szanowny kolego sie nie zgodze!!!

Ale w tym temacie nie chodzi o to czy ktokolwiek zgadza sie ze mną czy też nie.
Nie ma najmniejszego znaczenia czy podzielasz moje i tylko moje zdanie na ten temat.
Tu chodzi o wyrażenie swoich opinii i tyle.

maniek02 napisał/a:
Wiec mi sie Gaz opłaca

I to jest najważniejsze, przekalkulowałeś, doszedłeś do wniosku, że sie opłaca i masz :spoko:
Prawdę mówiąc to czekałem tylko na pierwszego użytkownika LPG, któremu nie będzie leżało moje zdanie.
Arek pewnie z szelmowskim uśmieszkiem zakładał ten temat i jako gość z darem przewidywania wiedział, że w tak gorącym temacie musi dojść do spotkania po dwóch stronach barykady :D :D
Tak więc gaz służy do smażenia frytek i nabijania zapalniczek :twisted: :devil:

ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2011-04-20, 17:40   

rafaln1 napisał/a:
Arek pewnie z szelmowskim uśmieszkiem zakładał ten temat i jako gość z darem przewidywania wiedział, że w tak gorącym temacie musi dojść do spotkania po dwóch stronach barykady

:mrgreen:
A jak.... :-P

Wasyl Sam Naprawiam Audi
Zasłużony

Model: Kadett, Senator
Oznaczenie silnika (symbol): c20xe, c30se
Wysłany: 2011-04-20, 18:56   

rafaln1 napisał/a:
gaz służy do nabijania zapalniczek :twisted: :devil:

Przepraszam, ale dobre zapalniczki, to są na benzynę :P