|
|
| Autor |
Wiadomość |
andy17d
Nowicjusz

Marka: Opel
Model: Astra
Oznaczenie silnika (symbol): Z17DTL
Paliwo: DIESEL
|
Wysłany: 2011-05-08, 01:45 Astra H 1.7 CDTI - problemy po rozgrzaniu silnika
|
|
|
Moja Asterka od kilku dni ma problem. Otóż na rozgrzanym silniku (najczęściej w korku) włącza się tryb awaryjny (kontrolka "samochodzik z kluczykiem") i samochód przestaje reagować na naciskanie na pedał gazu, a obroty ustalają się na poziomie 1100 obr/min.
Pomaga jedynie wyłączenie i ponowne włączenie zapłonu.
Po późniejszym odczytaniu błędów OP-COMem mam m.in następujące błędy:
| Cytat: |
*** ECU:
P1120 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału
(52) - Nie występuje
P1122 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału
(52) - Nie występuje
*** ABS/TC/ESP
C0242 - Sygnal zadania momentu obrotowego silnika, poza wymaganym zakresem
(71) - Nie występuje
C0237 - Nieprawidłowy sygnał czujnika położenia pedału przyspieszenia
(71) - Nie występuje
*** IPC
B2610 - Za niskie napięcie w obwodzie wyjściowym żarówki przyciemn. oświetlenia zestawu wskaźników
(02) - Nie występuje
|
Co może być powodem tych usterek? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2790 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-05-08, 08:42
|
|
|
| Proponował bym sprawdzić poszczególne parametry osprzętu silnika szczególnie czujnik temperatury cieczy chłodzącej wygląda na to że silnik się przegrzewa, samochodzik z kluczykiem oznacza że coś się zepsuło i nie chce działać podane przez Ciebie kody błędów są wynikiem innej usterki, te nowe silnika właśnie tak mają jednym słowem zabezpieczają silnik przed uszkodzeniem w twoim wypadku ograniczają pracę pedału gazu |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
andy17d
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-05-08, 10:33
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | Proponował bym sprawdzić poszczególne parametry osprzętu silnika szczególnie czujnik temperatury cieczy chłodzącej wygląda na to że silnik się przegrzewa |
Problem występuje, gdy silnik nagrzeje się do ok 89-90 st. C. Temperaturę widzę na wyświetlaczu komputera. Na początku też myślałem, że się silnik się przegrzał ale 90 st. to chyba normalna temperatura robocza. Chyba, że czujnik oszukuje. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-05-08, 11:49
|
|
|
| nie pamiętam jak w tych silnikach jest ale powinny być dwa czujniki jeden do wskaźnika na deskę czy wyświetlacz a drugi do sterownika silnika i tam może być problem jak masz op-com to tam można zobaczyć parametry pracy silnika które można porównać do zalecanych producenta. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
andy17d
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-05-08, 19:14
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | nie pamiętam jak w tych silnikach jest ale powinny być dwa czujniki jeden do wskaźnika na deskę czy wyświetlacz a drugi do sterownika silnika i tam może być problem jak masz op-com to tam można zobaczyć parametry pracy silnika... |
OP-COM w module silnika pokazuje mi tylko takie parametry związane z temperaturą:
Temperatura powietrza wlotowego,20 °C
Temperatura powietrza wlotowego,2.75 V
Temperatura cieczy chłodzącej,14 °C
Temperatura cieczy chłodzącej,3.55 V
|
Dane te pochodzą z odczytu jeszcze sprzed uruchomienia silnika. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-05-08, 19:38
|
|
|
| Przecież Ciebie się oświeca kluczyk jak jest gorący silnik i w takim stanie zrób pomiary, na zimnym wygląda że wszystko jest ok. |
 |
|
|
|
 |
andy17d
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-05-09, 14:17
|
|
|
| Grzes997 napisał/a: | | Przecież Ciebie się oświeca kluczyk jak jest gorący silnik i w takim stanie zrób pomiary, na zimnym wygląda że wszystko jest ok. |
Te dane wcześniej zamieściłem tylko po to, żeby pokazać, jakie parametry odczytuje OP-COM.
Dziś zebrałem świeże dane. Wyjeździłem po osiedlu ok 15 km, rozgrzałem silnik (wg kompa) do 93 st. i dziś tryb serwisowy się nie włączył. OP-COM cały czas był podłączony.
Tymczasem w sobotę włączył się już przy 89 st. Jedyne co zmieniłem od ostatniej jazdy, to wyjąłem i ponownie włożyłem przekaźnik od sterownika silnika.
Dzisiejsze dane z chwili przed wyłączeniem silnika:
Temperatura powietrza wlotowego,33 °C
Temperatura powietrza wlotowego,2.56 V
Temperatura cieczy chłodzącej,93 °C
Temperatura cieczy chłodzącej,0.76 V |
Jednak na sam koniec już na parkingu na postoju silnik jakby zadławił się i mocno zwolniły obroty i wyłączyłem go wtedy.
w OP-COMie wtedy pokazały się dziwne rzeczy:
Temperatura powietrza wlotowego,98 °C
Temperatura powietrza wlotowego,2.05 V
Prędkość silnika: 822
|
A ułamek sekundy później
Temperatura powietrza wlotowego,149 °C
Temperatura powietrza wlotowego,2.05 V
Prędkość silnika: 671
|
Na koniec ta "Temperatura powietrza wlotowego wzrosła" do 174 °C.
Nie sądzę, żeby temperatura tak nagle wzrosła, więc pewnie czujnik coś przekłamuje. |
|
|
|
 |
Grzes997

|
Wysłany: 2011-05-09, 15:07
|
|
|
| W takim razie czujnik temperatury zasysanego powietrza szwankuje lub jego połączenie sprawdz czy tam nie ma jakiegoś syfu na gniazdku. |
 |
|
|
|
 |
andy17d
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-07-07, 21:00
|
|
|
Problem wydaje się być rozwiązany
Wyjąłem i ponownie włożyłem przekaźnik sterownika silnika. Tryb awaryjny przestał się włączać. Jednak silnik na postoju raz na chwilę dziwnie zwolnił (do 650 obr/min) przy 94 st. C.
Pojechałem więc do poleconego mechanika i okazało się, że nie załączał się wentylator oraz silnik pompy wodnej z powodu zaśniedziałych styków. Teraz jest wszystko ok. |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 278 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4697 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2011-07-07, 21:06
|
|
|
Untitled Document | Dziękujemy za pozostawienie informacji o rozwiązaniu problemu. Będzie to pomocne dla osób, które zmagają się z podobnym problemem w swoim samochodzie. | |
|
 |
goldenboy791
Nowicjusz DUŻE SPALANIE

Marka: opel
Model: ASTRA H
Oznaczenie silnika (symbol): CDTI
|
Wysłany: 2011-11-18, 17:00
|
|
|
EDIT
Napisz tego posta jeszcze raz, poprawnie, czyli :
1. bez caps locka
2. używając znaków przestankowych
Ja osobiście mam już dosyć czytania niezrozumiałego bełkotu pisanego z caps lockiem.
/ArKos/ |
_________________ OPEL ASTRA H 1,7 74KW |
|
|
|
 |
andy17d
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-11-19, 12:12
|
|
|
Rozwiązanie problemu opisane również na stronie: | Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
Z jakiego powodu nam każesz czytać coś co już raz skopiowałeś z innej strony, skoro problem rozwiązałeś mogłeś to ubrać w swoje słowa i było by ok padły już podziękowania i na tym koniec |
| Ostatnio zmieniony przez Grzes997 2011-11-19, 20:51, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
andrev2222
Nowicjusz

Marka: Passat
Model: B4
Oznaczenie silnika (symbol): 1.9TDi
|
Wysłany: 2011-12-11, 13:07
|
|
|
Czemu nie da się zobaczyć odp. kolegi powyżej? Teraz już widać:) Trochę dziwny system z tym, żeby skorzystać z linku dopiero po odp.
Tak odnośnie problemu to dziwna sprawa z tą Twoją Astrą. trochę bez sensu że problemy związane z przegrzewaniem się samochodu sterownik podaje w postaci błędów odnoszących się do czujnika pedału przyśpieszenia. To mozliwe że w takim dość nowym samochodzie samodiagnostyka byłaby na takim niskim poziomie. Chyba że to typowe że przy kodach błędów dotyczących cz. przyspieszenia trzeba zwracać uwagę na temp. choć w to wątpię. Te rozwiązanie problemu też dość śmieszne ale teraz widocznie robią takie buble.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|