|
|
| Autor |
Wiadomość |
KubaK
Zaawansowany

Marka: Opel
Model: Corsa C
Oznaczenie silnika (symbol): Z13DT
Paliwo: DIESEL
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 24 Lut 2010 Posty: 151 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2010-09-14, 11:44 Amortyzatory Corsa C
|
|
|
Mam taką zagwozdkę związaną z amortyzatorami w mojej Corsie C.
Rok temu kupiłem to auto i jakiś miesiąc, może dwa po zakupie zabrałem auto na stację diagnostyczną w celu zbadania amortyzatorów i wykrycia różnych luzów w zawieszeniu. Co się okazało - prawy przód był już wylany i miał jakieś 6%, lewy przód około 60%, oba tylne amorki około 40%.
Dużo nie myśląc zakupiłem części na przednie zawieszenie - wymieniłem praktycznie wszystko poza sprężynami, które wydają się być ok. Przejeździłem tak aż do tej pory i postanowiłem znowu podjechać na tą samą stację ponieważ od jakiegoś dłuższego czasu słychać z tyłu jakieś takie chrobotanie ale nie cały czas tylko głównie na jakiś większych nierównościach typu większe dołki na drodze gruntowej itp, na ulicy raczej rzadko się to zdarza. No i na tej stacji wyszło, że tyły mają już tylko po 30% = wymiana ale co mnie zastanowiło to, że przody mają tylko po 50 pare %... Czy roczne amorki (Bilstein B4) nie powinny mieć troszkę więcej procent? Czy to może zależy od "miękkości" amortyzatora i te 50% może się utrzymywać przez np kilka lat? Czy już za rok znowu wymiana?!
Facetowi na stacji jak powiedziałem o tym chrobotaniu to oglądał tylne zawieszenie i wydech kilka minut ale nie potrafił mi odpowiedzieć co tak może chrobotać
Zastanawiam się czy wymiana amorków wyeliminuje ten problem czy może szukać w czymś innym? |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Paliwo: LPG+PB
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2790 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-14, 12:13
|
|
|
| Z tymi amortyzatorami to jest tak, dasz nowe pojedziesz do diagnosty pokaże max 60-70% i to nie jest stopień zużycia tylko orientacyjny stopień przyczepności, więc skoro teraz masz 50 % to możesz spokojnie na tych amortyzatorach jeździć co to chrobotanie z tyłu to na większych nierównościach mogą dobiegać odgłosy z tulei metalowo gumowych wahacza amortyzator zużywa się bezszelestnie i po cichu czasem jeszcze też chrobocze drążek reakcyjny który jest przykręcony na gumowych tulejkach, a najprostszą metodą sprawdzenia jest jest spryskanie tych gum środkiem penetrującym np WD40 i odsłuchania czy dalej słychać czy zamilkło. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-14, 12:43
|
|
|
WD40 nie będzie powodowało szybszego niszczenia gumy? Będę musiał poszukać przy wymianie tylnych amortyzatorów w którym dokładnie miejscu jest przykręcony ten stabilizator z tyłu bo szczerze mówiąc to z kanału nie widziałem tych miejsc bo ten pręt idzie jakoś w środku belki
edit:
wyczytałem na różnych stronach że może wchodzić w jakąś reakcję z gumą... i wyczytałem, że może lepiej użyć smaru silikonowego w sprayu - takiego jak do uszczelek... |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama

|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Grzes997
Administrator Przebiegły Mechanik

Model: Zafira
Oznaczenie silnika (symbol): X16XE
Pomógł: 217 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 2790 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-14, 14:43
|
|
|
| Może być smar silikonowy, ja często stosuję WD40 i nie widziałem żeby guma się szybciej niszczyła. |
_________________ Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób.
http://microsat.pl - dekodery DVB-T, elektroniczne papierosy - sklep internetowy
 |
|
|
|
 |
szymon 1587cm3
Moderator Diesel niet :(

Model: astra
Oznaczenie silnika (symbol): 2.0 (20seh)
Paliwo: PB
Pomógł: 65 razy Wiek: 24 Dołączył: 22 Lut 2010 Posty: 1139 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2010-09-14, 15:33
|
|
|
Amortyzator nigdy nie bedzie miał 100% skutecznosci bo musiałby byc sztywny jak pret...
Z przodu wazne jest zeby było równo, 50% to jeszcze ok.
Zreszta z tymi ich testerami to mozna sie przejechac, corsa ma miekkie sprezyny i to tez jest przyczyna ze wyszło 50%. Załóż stare mokre amory na sportowe sprezyny i na stacji wyjdzie ze amorki sa super |
_________________ |
|
|
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-20, 08:36
|
|
|
Amorki z tyłu już zmienione.
Co do chrobotania to chyba już wiem co to może być - w dolnym "gnieździe" sprężyny widać ślady obcierania... Na gniazdo w Corsie C nałożona jest tylko taka jakby blaszka wyprofilowana w kształcie tego gniazda z otworem na bolec. Tak myślę czy może nie wywalić tego i nie dać takiej jakby gumy coś na wzór jak miałem w kadecie? Nie wiem czy zdało by to swój egzamin i czy jakoś to grało ze sobą |
|
|
|
 |
ArKos
Administrator Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 278 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4697 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-09-20, 08:42
|
|
|
powinno zdać egzamin w kwestii akustycznej
niestety zda tez egzamin w kwestii chemicznej - pod guma bedzie siedzieć wilgoć i na pewno troche rdzy po czasie się zagnieździ w tym miejscu |
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-20, 08:49
|
|
|
| ArKos, a może założyć na sprężynę jakiś kawałek węża gumowego (na sam koniec gdzie obciera)? |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-09-20, 08:54
|
|
|
przetrze ci go w ekspresowym tempie
ja to już bardziej bym widział taką gume z kadeta i po każdej zimie zdjąć ją i sprawdzić jak gniazdo wygląda
robota nie jest trudna ani czasochłonna |
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-20, 09:01
|
|
|
ArKos, tak zrobię w takim razie
Te gumy grosze chyba kosztują to nawet jak nie będzie pasować to się to przytnie troszke i musi jakoś się zgrać |
|
|
|
 |
ArKos

|
Wysłany: 2010-09-20, 13:28
|
|
|
myślę że sie zgra
corsa ma bardzo niewielką różnicę w kwestii sprężyn, w gnieździe dolny "cycek" na sprężynę jest praktycznie taki sam
chyba że bez problemu podejdzie
zobacz tutaj, ma w sprężynie takie gumy jakieś, tylko inne niż w kadecie
http://allegro.pl/sprezyn...1227612401.html
ziom, a przejdź sie z ciekawości do ASO i spytaj o te gumy
nie jest powiedziane, że bedą kosztowały kosmos w porównaniu z kadetowymi, a bedziesz miał ori |
|
 |
KubaK
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-20, 14:00
|
|
|
| ArKos napisał/a: | ziom, a przejdź sie z ciekawości do ASO i spytaj o te gumy
nie jest powiedziane, że bedą kosztowały kosmos w porównaniu z kadetowymi, a bedziesz miał ori |
Właśnie po robocie do nich ide - mam do nich dwa kroki bo są po drugiej stronie ulicy
Według EPC tak to u mnie wygląda:
Tam chyba jest nałożone takie coś z metalu jakiegoś aktualnie (nr 10 na schemacie) i po konsultacji z kolegą, który ma Corse B mówi, że u niego też takie coś było to wymienił to i był spokój to może u mnie też starczy na nowe podmienić...
Zobaczymy co w ASO podpowiedzą
[ Dodano: 2010-09-21, 10:03 ]
No i dupa blada... oryginalne podkładki do Corsy C kosztują prawie 100zł za dwie sztuki więc poszedłem do pobliskiego sklepu gdzie prowadzą też serwis zawieszenia i mają mi znaleźć jakiś zamiennik |
|
|
|
 |
|
|