| Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum |
Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.
Zalety Rejestracji ?
1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.
2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat
3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych
4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego
5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie
6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam
Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj
|
Przesunięty przez: ArKos 2010-09-19, 22:22 |
|
| Autor |
Wiadomość |
ArKos
Administrator Upierdlivus Vulgaris :D

Marka: Audica i Ople
Model: 1 manual i 2 automaty :)
Oznaczenie silnika (symbol): AEB & x18xe1 & x30xe
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Pomógł: 231 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 4102 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-03-13, 11:00 [nadwozie] Montaż spryskiwaczy reflektorów Astra F
|
|
|
maly manual co jest potrzebne i jak ja to zrobilem:
wiec tak zaczalem od dyszy - wzialem "uniwersalne" dedykowane do skody octawii maja wejscia na grube weze -patrz alledrogo
potem zbiornik i pompka - udalo mi sie dorwac z calibry tylko ze tam pompka ma wyjscie na cienkie wezyki i w oryginale jest jeszcze jakis elektromagnes - mam go ale nie widzialem sensu go montowac - no i z miejscem ciezko bylo
waz -ja wzialem paliwowy - pasowal na duze konce w spryskach - a redukcje na male zrobilem poprzez zalozenie 2 filterkow do paliwa
trojnik - bo z pompki jest tylko jedno wyjscie
3 zaworki zwortne (do paliwa)
no i elekryka - bo mam zrobiona ze nie pryska mi na szyba jednoczesnie a zalozony dodatkowy wlacznik - tutaj dorawlem ladny okragly dedykowany do lady
dysze montowane w zderzak - jednak troche sa duze zeby je na tym pasku grilla pod reflektorami szlo zamontowac
na zbiornik miejsce znalazlo sie pod lewyn nadkolem nad halogenem i nad plastikowym nadkolem od spodu (i tutaj gratulacje dla opla - troche sie popiesci i nawet ten z calibry pasuje jak z fabryki)
wlew - ten z calibry mial taka szyjka ktora jest osobno - przyszedl kolo aku - musialem to tam troche poprzesuwac ale sie pomiescilo i wszystko sie zamyka
poprowadzenie wezykow to juz pryszcz
potem kolo wlacznika swiatel przygotowalem miejsce na wlacznik spryskow - zeby bylo ladnie zrobione wiazalo sie do z demontazem tego panelu z deski - czyli troche rozkrecania
wpialem sie w instalacja od swiatel mijania - czyli ze spryskiwasze moga dzialac tylko jak jade na swiatlach mijania a nie jak pala sie na postojach (bo mam dzienne swiatla osobno i postoje wlasciwie swieca caly czas)
no i na tym koniec
na koniecc tylko wypompwana kilka razy cala zawartosc zbiornika (cos kolo 3 litrow) zeby to ustawic wszystko tak jak trzeba
uwazam sie wiec za "fachowca" w kombinacji montowania spryskiwaczy reflektorow a astrze F na elementach opla i innych
jak by ktos tez chcial sie za to zabrac i mial jakies pytania lub zastanawial sie co i jak to mozna pytac...
no i obiecane fotki:
tak to wyglada z zewnatrz:
tak dysza i reflektor:
tak to dziala:
tak zamontowany jest klaiwsz do obslugi tego ukladu:
tak wyglada teraz podmaska:
tak polaczony jest wlew z zbiorniczkiem:
tak wyglada calosc od spodu:
nadkole i cala reszta pasuej idealnie - nie trzeba nic przerabiac
Autor: arek
Źródło: http://forum.opel24.com |
_________________ Nie pomagam na PW, gg, mail ani telefon - nie pełnię dyżuru 24/24 na zasadzie "hotline". Napisz temat na forum, jeśli chcesz uzyskać pomoc.
PW i EMAIL służy do informowania o ewentualnych problemach technicznych forum i anomalii w jego działaniu.
Jeśli od kogoś uzyskałeś pomoc w rozwiązaniu problemu, kliknij "POMÓGŁ" i podziękuj w ten sposób. |
|
|
|
 |
|
Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
|
Wysłany: 2010-06-29, 22:35
|
|