Napraw Sam Swoje Auto Home | Redakcja | Kontakt | RSS | Statystyki | Grupy |
Zaloguj się:

Automatyczne logowanie:

Wyróżnij się, zobacz co Ci daje rejestracja na naszym forum 

Zarejestruj się na forumi szczegółowo opisz problem z Twoim samochodem. Nasi Eksperci udzielą Ci bezpłatnych porad jak skutecznie dokonać naprawy.

Zalety Rejestracji ?

1. Rejestrując się na forum masz gwarancję , że opisany przez Ciebie problem nie pozostanie bez odpowiedzi.

2. Rejestracja i korzystanie z pełnych zasobów serwisu jest darmowa a Użytkownik nie ponosi żadnych opłat

3. Opisując, swój problem z samochodem możesz zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze na podobną diagnozę w serwisach motoryzacyjnych

4. Masz szansę porównać zdiagnozowaną przez nas usterkę z diagnozą pochodzšcš z warsztatu motoryzacyjnego

5. Dajemy Ci do dyspozycji wiedzę naszych Ekspertów motoryzacyjnych całkowicie bezpłatnie

6. Po rejestracji na forum masz dostęp do forum bez reklam

Nie zwlekaj zarejestruj się i korzystaj z naszych zasobów - Kliknij Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ArKos
2010-09-19, 23:23
Autor Wiadomość
ArKos Sam Naprawiam Audi
Administrator
Szef wszystkich szefów

Marka: Ałudi :)
Model: A6 C5
Oznaczenie silnika (symbol): AEB
Paliwo: LPG+PB
Zaproszone osoby: 41
Wysłany: 2010-03-09, 23:18   [silnik benzyna] Montaż tempomatu Astra F

Jako że w F-ce X16XEL nie jest przystosowany do tempomatu musiałem dokonać pewnych modyfikacji na obudowie przepustnicy.

Części potrzebne do podłączenia tempomatu:

* manetka
* mechanizm silniczek z elektroniką i linką do przepustnicy
* wtyczka z przewodami do mechanizmu

* dodatkowo czujnik sprzęgła (na razie go nie mam, można jeździć bez niego)

Można spotkać manetkę sterowaniem tempomatem w dwóch wersjach kolorystycznych kabli poniżej rozpiska kabelków.

Manetka Typ I

Główny przewód + 12V przy włączonym zapłonie - czarny

"I" - Czarno żółty

"R" - Czarno brązowy

"O" (zero, reset) - czarno czerwony

Manetka Typ II

Główny przewód + 12V przy włączonym zapłonie - czerwony

"I" - zielony

"R" - niebieski

"O" (zero, reset) - szary

Kostka zasilająco sterująca do tempomatu posiada oznaczenia literowe od A do K wszystkie litery są wytłoczone w gnieździe tempomatu. I tak:

A - przewód idzie do manetki, przycisk "O" zwarty przy jeździe do +12V, poprzez jego naciśnięcie resetujemy ustawienia tempomatu z jakimi jechaliśmy poprzez odłączenie +12V.

B - przewód idzie do manetki, przycisk "I", rozwarty, do +12 włączenie tempomatu oraz zwiększanie prędkości.

C - przewód idzie do manetki, przycisk "R", rozwarty, do +12 zmniejszanie prędkości.

D - przewód idzie do czujnika sprzęgła, zwarty (zwarty przy puszczonym sprzęgle) do +12V. (czujnik można dostać w cenie około 40-50 PLN, u mnie jest zwarty na stałe.

E - przewód idzie do masy (dowolne miejsce połączone galwanicznie z karoserią auta).

F - przewód idzie do +12V, max 5A

G - przewód idzie do czujnika świateł STOP. (pozostawienie tego przewodu niepodłączonego powoduje, że tempomat traktuje jakby był hamulec naciśnięty.

H - przewód idzie do gniazda diagnostycznego. Zostawić niepodłączone.

I - pusty

J - przewód idzie do sterownika automatycznej skrzyni biegów. pozostawić niepodłączone przy skrzyni manualnej.

K - przewód idzie do czujnika prędkości. Ja podłączyłem do pina nr 12 w kostce 12 pinowej od DIDa, TIDa, MIDa.

Jako że u mnie nie ma fabrycznego miejsca dla gniazda linki tempomatu zamontowałem blaszkę i przykręciłem do korpusu obudowy przepustnicy, oraz musiałem wykonać uchwyt trzymający linkę w przepustnicy.

Poniższe fotki przedstawiają moje wypociny.

Miejsce trzymania linki oparcie obudowy pancerza:

Widok na miejsce zakotwienia (zamocowania linki):

Widok na cały mechanizm bez linki:

Tu widać jak to ma pracować (jak ma siedzieć linka w gnieździe i regulować otwarciem przepustnicy:

Autor: sklejek

Źródło: http://forum.opel24.com

Pani Reklama
Naczelny Wódz :)

Auto : Sam Naprawiam
Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2010-06-29, 22:35   

Opel Corsa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi